2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szabadon áramló adatok az EU-ban

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta azt az új szabályozást, amely felszámolja a nem személyes adatok unión belüli szabad áramlását gátló akadályokat - közölte az uniós tanács pénteken.
2018. november 9. péntek 11:19 - HírExtra
 

A tájékoztatás szerint az új szabályok fellendítik az adatközpontú gazdaságot és előmozdítják az új, kialakulóban lévő technológiák fejlesztését, így az önvezető közlekedési rendszerekét és a mesterséges intelligenciáét.

A rendelkezés értelmében megszűnik minden olyan földrajzi elhelyezkedésen alapuló korlátozás, amelyet a nem személyes adatok tárolására és kezelésére vonatkozóan a tagállami hatóságok írtak elő, kivéve, ha e korlátozások közbiztonsági okokból indokoltak. Az új szabályok nagyobb rugalmasságot biztosítanak az európai vállalkozások számára, ugyanis ezt követően kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet a felhőalapú szolgáltatásokat nyújtó cégek közül.

A tagállamok hatóságai szabályozási vagy felügyeleti ellenőrzés céljából a továbbiakban is hozzáférhetnek majd az adatokhoz, akkor is, ha azokat más országban lokalizálták.

A rendelet ösztönzi továbbá az olyan magatartási kódexek kidolgozását, amelyek megkönnyítik az adatkezelési szolgáltatásokat igénybe vevő felhasználók számára a szolgáltatóváltást, illetve azt, hogy adataikat a saját informatikai rendszerükbe visszavigyék.

Az uniós tanács és az Európai Parlament (EP) elnökei várhatóan az EP jövő héten esedékes plenáris ülése alkalmával fogják aláírni rendeletet, amely ezt követően hat hónapon belül kell alkalmazni az összes tagállamban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását