2024. március 19. - József, Bánk

Ingyenes rendelés a szegényeknek - Rómában

Ingyenes orvosi szakrendelést biztosítanak a rászorulóknak a római Szent Péter téren egy héten át a szegények november 18-i világnapja alkalmából - jelentette be Ferenc pápa vasárnap.
2018. november 12. hétfő 09:49 - HírExtra


Hétfőtől egészen vasárnapig önkéntes orvosok vizsgálják meg azokat, akik egészségügyi biztosítás és pénz hiányában nem tudnak orvoshoz fordulni. Elsősorban a Róma utcáin élő olasz és külföldi hajléktalanoknak kívánnak segíteni, csakúgy mint a szegényeknek vagy más rászorulóknak.

A Szent Péter tér szélén kialakított rendelőben reggel 8 órától 13 óráig házi orvosok várják a betegeket, 10 és 22 óra között pedig szakorvosok is jelen lesznek, többek között kardiológiai, bőrgyógyászati, nőgyógyászati és szemészeti vizsgálatokra. Az orvosok receptet és további kivizsgálásra beutalót is kiírhatnak.

A vatikáni kezdeményezés a szegények november 18-i világnapját kíséri. Az olasz egyházmegyék, plébániák egy része is csatlakozik hasonló orvosi szolgáltatást biztosítva a rászorulóknak.

Ferenc pápa 2015 óta ingyenes tisztálkodási pontot hozott létre a Szent Péter tér oldalában, ugyanitt heti egyszeri ingyenes fodrászszolgálatot és orvosi rendelést biztosítanak, a Vatikántól nem messze ingyenes mosodát és hajléktalanszállást is. A római hajléktalanoknak engedélyezett, hogy a Szent Péter térre néző épületek árkádjai alatt töltsék az éjszakát, de kora reggel távozniuk kell innen. Az olasz fővárosban a pápai alamizsnaügyi hivatalt vezető Konrad Krajewski bíboros foglalkozik a rászorulókkal, akiknek anyagi segélyt nyújt, hálózsákokkal, élelmiszerrel segít nekik. A római hajléktalanok számára a Vatikán ingyenes koncert- és cirkuszi előadásokat is szervez, valamint múzeumi látogatásokat.

Ferenc pápa a szegények idei világnapján is mintegy 4 ezer rászorulót vár a Vatikánba egész Európából, akik részt vesznek a vasárnapi pápai misén, majd közülük 1500-an a vatikáni audienciateremben közös ebédet kapnak, százan Ferenc pápával egy asztalnál.

A Caritas egyházi humanitárius szervezet tavalyi adatai Rómában 16 ezerre teszik a hajléktalanok számát, akiknek a fele olasz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását