2024. március 19. - József, Bánk

A szaudi trónörökös a gyilkos?

Szakértői értékelések szerint újabb nyom köti össze Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörököst Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásával - írta a The New York Times (NYT) című amerikai napilap helyi idő szerint hétfőn.
2018. november 13. kedd 10:01 - HírExtra
 

A Hasogdzsi meggyilkolásával megbízott, 15 fős halálosztag egyik tagja, Maher Abdulazíz Mutreb a török hírszerzés által összegyűjtött hangfelvételek egyikén telefonon arabul azt mondja feljebbvalójának: "mondd meg a főnöködnek", hogy végrehajtottuk a megbízást - árulták el a felvételt ismerő források az amerikai lapnak.

Amerikai hírszerzők úgy vélik, hogy a "főnök" elnevezés a szaúdi trónörököst, Mohammed bin Szalmánt takarhatja. Szakértők szerint eddig ez az egyik legkomolyabb bizonyíték, amely összekapcsolja a koronaherceget a Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán elkövetett gyilkossággal.

Török hírszerzők szerint a Mohammed bin Szalmán oldalán gyakran felbukkanó Mutreb a trónörökös egyik bizalmasával beszélhetett.

A felvételt többek között Gina Haspellel, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójával is megosztották a török illetékesek.

Bruce O. Riedel korábbi CIA-tiszt meglehetősen terhelő bizonyítéknak nevezte a hanganyagot, de amerikai hírszerzési és kormányzati tisztségviselők jelezték: az nem kezelhető perdöntő bizonyítékként. Amellett, hogy Szalmánt nem említették név szerint, előfordulhat, Mutreb tévesen hitte azt, hogy tőle érkezett a parancs Hasogdzsi kivégzésére - hívták fel a figyelmet.

Egy hétfői közleményben szaúdi tisztségviselők tagadták, hogy Mohammed bin Szalmán bármit is tudott volna az újságíró meggyilkolásáról. Hangsúlyozták, hogy a szaúdi titkosszolgálat tagjai is meghallgathattak a török fél birtokában lévő hangfelvételeket, de azokban nem hangzott el az idézett mondat.

A törökök birtokában több hangfelvétel lehet, és előfordulhat, hogy nem mindegyiket osztották meg mindenkivel - mutatott rá a NYT.

Az Egyesült Államokba költözött, 59 éves Dzsamál Hasogdzsit, aki egyebek mellett a The Washington Post című amerikai napilap munkatársa is volt, október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán, ahová azért ment, hogy a török menyasszonyával tervezett házasságkötéséhez szükséges iratokat beszerezze.

Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe. Az újságíró holttestét - szintén előre megfontoltan - a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását