2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Okos pályázat csapadékvízre

A Pest megyei települések belterületi csapadékvíz-gazdálkodásának fejlesztésére, korszerűsítésére jelent meg újabb pályázati kiírás 4 milliárd forintos keretösszeggel - jelentette be Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.
2018. november 19. hétfő 12:35 - HírExtra
  

Az MTI-vel közölte: a támogatási kérelmeket 2019. január 23-án reggel 8 órától nyújthatják be a pályázó települések a www.allamkincstar.gov.hu oldalon.

Az államtitkár ismertette, hogy a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló támogatási program 2018. évi hatodik pályázati felhívása - a tavalyihoz hasonlóan - idén is a Pest megyei települések csapadékvíz-gazdálkodásának fejlesztését célozza.

A pályázati kiírás a megye településein olyan fejlesztések támogatására irányul, amelyek megakadályozzák az utóbbi tíz évben igazolhatóan bekövetkezett káresemények megismétlődését, csökkentik a káresemények mértékét vagy gyakoriságát, elősegítik a vízkárok enyhítését, és hozzájárulnak egy biztonságosan működő és fenntartható települési csapadékvíz-gazdálkodási rendszer kialakításához.

A támogatás a település vagy településrész csapadékvíz-gazdálkodási rendszerének komplex fejlesztését célozza, olyan infrastruktúra-fejlesztések támogatásával, amelyek javítják a települések általános környezeti állapotát, a beruházások során olyan technológiák, módszerek alkalmazását, amelyek környezet- és természetvédő módon biztosítják a megépített infrastruktúra és a település működését, elősegítik a fenntartható fejlődést.

A pályázat keretében településenként maximum 300 millió forint értékben van lehetőség vissza nem térítendő támogatás igénylésére a felszíni csapadékvíz-elvezető létesítmények fejlesztését és a települési vízgazdálkodás korszerűsítését célzó projektek kapcsán.

A program alapvetően önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokon megvalósítandó beruházásokat támogat. A pályázattal érintett fejlesztési területbe kizárólag abban az esetben vonhatók be állami tulajdonú ingatlanok, ha azok a település vagy településrész vízgazdálkodási rendszerének szerves részét képezik, vagy meghatározó szerepet töltenek be a település vagy településrész csapadékvíz-gazdálkodásában.

Az államtitkár emlékeztetett: a kormány 2016-ban döntött arról, hogy 2021-ig összesen 80 milliárd forint célzott pénzügyi támogatást nyújt a Pest megyei önkormányzatok és vállalkozások fejlesztéseire. A hazai forrásból finanszírozott támogatási programmal a kormány ellensúlyozni kívánja, hogy Pest megye a Közép-Magyarország régió részeként a hozzá hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb európai uniós fejlesztési forráshoz juthat hozzá 2014 és 2020 között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását