2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gyengélkedik az EU gazdasága

Négy éve a leggyengébb teljesítménynövekedést nyújtja novemberben az euróövezeti gazdaság a londoni IHS Markit gazságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének a tanúsága szerint.
2018. november 24. szombat 13:12 - HírExtra
 

Novemberben az euróövezet feldolgozóiparának előzetes beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 51,5 pontra, 30 havi mélypontra csökkent az októberi 52,0 pontról.

A szolgáltatóipari előzetes BMI 25 havi mélypontra, 53,1 pontra csökkent novemberben az októberi 53,7 pontról.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI novemberben 47 havi mélypontra, 2014 decembere óta a legalacsonyabbra, 52,4 pontra csökkent az októberi 53,1 pontról.

Mindhárom mutató a vártnál nagyobb mértékben csökkent novemberben, a piac 52,0 pontos feldolgozóipari, 53,6 pontos szolgáltatóipari és 53,0 pontos kompozit BMI-re számított.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A gazdasági aktivitás négy éve leglassúbb novemberi növekedési üteme egy újabb jele annak, hogy kiábrándító növekedési adatokra lehet számítani az év végén az euróövezetben - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Elmondta: a leggyengébb teljesítményt a feldolgozóipar nyújtja elsősorban a külpiaci kereslet csökkenése miatt, amit tovább súlyosbít a személygépkocsi értékesítések nagymértékű visszaesése is. Novemberben azonban már a csökkenő fogyasztói és vállalati kereslet formájában feltűntek a gyenge feldolgozóipari teljesítménynek a szolgáltatóiparra való átgyűrűzésének a jelei is. Mindezek alapján arra lehet következtetni, hogy a gyenge harmadik negyedévi GDP-növekedést nem rendellenességnek, hanem alapvető trendnek kell tekinteni. A rendelkezésre álló adatok 0,3 százalékos negyedéves GDP-növekedést valószínűsítenek a negyedik negyedévre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását