2019. augusztus 17. - Jácint

USA: Oroszországban nem lehet bízni

Oroszország szavában nem lehet megbízni - jelentette ki a kercsi incidensre utalva James Mattis amerikai védelmi miniszter szerdán újságíróknak.
2018. november 29. csütörtök 09:01 - HírExtra
 

A Pentagon vezetője emlékeztetett az Oroszország és Ukrajna közötti szerződésre, és leszögezte: a három ukrán hajó és legénysége foglyul ejtésével Oroszország sértette meg ezt a szerződést. "Ez éppen azt mutatja, nem lehet bízni abban, hogy Oroszország betartja a szavát" - hangsúlyozta a miniszter.

Szerdán, helyi idő szerint a kora délutáni órákban Donald Trump elnök telefonon egyeztetett a Kercsi-szorosban történt incidensről Recep Tayyip Erdogan török államfővel. A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders a két elnök beszélgetésének tartalmát nem részletezte, annyit közölt, hogy mindketten "mély aggodalmukat" fejezték ki a történtek miatt. Huckabee Sanders azt is bejelentette, hogy Trump és Erdogan a hét végén Argentínában tartandó G20-as csúcsértekezleten részletesen megvitatja az ügyet.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) ugyanakkor a török államfői hivatalra hivatkozva arról adott hírt, hogy Erdogan a korábban a Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnökkel telefonon folytatott megbeszéléseiről tájékoztatta Trumpot.

Az amerikai elnök korábban csupán érintőlegesen szólt álláspontjáról. A The Washington Post című amerikai lapnak kedden adott interjújában azt mondta: megvárja a nemzetbiztonsági tanács "teljes jelentését" a történtekről. "Nem szeretem ezt az agressziót, egyáltalán nem akarok ilyen agressziót" - fogalmazott.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülésén azt hangoztatta, hogy Oroszország durván megsértette Ukrajna területi épségét, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pedig Oroszország agresszív akciójának minősítette és közleményben ítélte el a történteket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását