2024. március 29. - Auguszta

Ciki: az USA magyarázza a bizonyítványát

Az Egyesült Államok és szövetségesei nemzetbiztonságát veszélyeztető tévedés lenne a Szaúd-Arábiához fűződő kapcsolatok leértékelése - hangsúlyozta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a szenátusban a Hasogdzsi-ügyről és az amerikai-szaúdi viszonyról James Matti védelmi miniszterrel együtt tartott szerdai tájékoztatóján.
2018. november 29. csütörtök 11:04 - HírExtra
 
Az amerikai diplomácia irányítója leszögezte: az "óriási iráni fenyegetés" az egyik oka az amerikai-szaúdi viszony jelenlegi szinten történő fenntartásának, majd hozzátette, hogy Szaúd-Arábia rendkívül fontos stabilizáló tényező a Közel-Keleten. Pompeo leszögezte azt is, hogy az amerikai-szaúdi viszony leértékelése egyáltalán nem késztetné Rijádot arra, hogy változtasson belpolitikáján. Ugyanakkor - mondta - Mohamed bin Szalmán trónörökös döntései a királyság megreformálását célozzák.

A miniszter azt is közölte: a Trump-kormány fontolóra vesz további büntető intézkedéseket, amennyiben további új tények kerülnek napvilágra Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásáról. Kitért a tárcavezető a szaúdiak támogatta jemeni polgárháborúra is. Azt hangoztatta, hogy a helyzet "sokkal rosszabb lenne", ha az Egyesült Államok nem támogatná Szaúd-Arábiát a jemeni, szerinte lázadó huszik elleni harcban.

"Mi történne, ha az Egyesült Államok kivonulna? Kitalálták: a háború folytatódna" - fogalmazott a szenátorok előtt. Az esetleges jemeni kivonulást szintén az amerikai nemzetbiztonságot veszélyeztető lépésnek nevezte. Pompeo egyúttal 131 millió dolláros élelmiszersegélyt helyezett kilátásba a polgárháborútól szenvedő, éhező jemenieknek. James Mattis, a védelmi minisztérium vezetője ugyancsak az iráni fenyegetés fontosságát hangsúlyozta. Azt mondta: az iráni befolyás ellensúlyozása végett is fontos és az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit szolgálja a jemeni polgárháború lezárása.

A védelmi miniszter - Mike Pompeóhoz hasonlóan - szintén azt hangoztatta, hogy Szaúd-Arábia fontos stabilizáló tényező a térségben és az amerikai nemzetbiztonsági érdekektől nem szabad eltekinteni akkor sem, ha Washington a Hasogdzsi-ügy tisztázását és a gyilkosság felelőseinek elszámoltatását szeretné.

Mike Pompeo és James Mattis zárt ülésen tájékoztatta a szenátorokat a Hasogdzsi-ügyről és az amerikai kormány álláspontjáról. A szenátusnak a héten kell szavaznia arról, hogy leállítsák-e a Rijádnak a jemeni polgárháborúban nyújtott katonai segítséget. A szenátusban tartott tájékoztatóval egy időben Paul Ryan republikánus házelnök és a republikánus frakció néhány vezető politikusa sajtóértekezletet tartott, amelyen azt kérte, hogy a kormányzat a képviselőket is tájékoztassa a Hasogdzsi-ügyről.

Ryan fontosnak tartotta leszögezni azt is: a morál és a reálpolitika nem mindig esik egybe, de a reálpolitika nem jelenti a nemzetbiztonsági érdekek mellőzését. A szenátusban tartott tájékoztató után James Mattis újságíróknak azt mondta: sem az amerikai hírszerzésnek, sem másnak nincs bizonyítéka arra, hogy a szaúdi trónörökös érintett volna a Hasogdzsi-gyilkosságban. Amikor az újságírók rákérdeztek a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) elemzésének nyilvánosságra került részleteire, melyek szerint a gyilkosságot Mohamed bin Szalmán parancsára követték el Mattis a CIA-hoz irányította az érdeklődőket.

Egyes szenátorok azonban - szintén újságírók előtt - kételyeiknek adtak hangot a tájékoztatón elhangzottakat illetően. Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke - aki a félidős választásokon nem jelöltette megát újra és távozik a politikából - azt mondta: nem hiszi, hogy a szenátorok között volna olyan, aki nem a trónörököst tartaná felelősnek a gyilkosságért.

Lindsey Graham, a befolyásos dél-karolinai republikánus szenátor azt közölte újságírókkal: mindaddig nem szavaz egyetlen kulcsfontosságú kérdésben sem, amíg a CIA vezetője nem ad részletes tájékoztatást a saját korábbi elemzéséről és konkrétan arról, hogy a gyilkosság megtörténhetett-e Szalmán herceg tudta nélkül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását