2024. március 19. - József, Bánk
Növekvő ingatlanárak Budapesten, egyébként is magas albérletek Londonban. Hol is tartunk jelenleg? Még mindig jobban megéri Budapest albérlet szempontból? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keresünk választ.
2018. december 17. hétfő 07:17 - Sujbert Vivien

Hol jelent kisebb terhet a lakásbérlés?

Aligha lehet követni, annyi ingatlanár növekedésről szóló cikk jelenik meg manapság a magyar médiában. Mindenkit ez a téma foglalkoztat. Az elmúlt 5 év során 228 174 forintról 352 842 forintra nőtt a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, ami durván 125 ezer forintos növekedést jelent. Idén októberben a legmagasabb négyzetméter ár 561 250 forint, a legalacsonyabb pedig 80 483 forint volt.

Az egyre csak növekvő árak hatására egyre népszerűbbek a kisebb, esetleg rosszabb adottságú lakások hiszen áruk is jóval alacsonyabb. A KSH 2018 első negyedéves összefoglalójában ezt írta:

“Az eladott lakások összetétele az alacsonyabb értékűek felé tolódott, ennek hatására a ténylegesen eladott használt lakások átlagos ára kisebb mértékben nőtt, és csak 2,8 százalékkal lett magasabb, mint 2016-ban volt. A bázisidőszakra jellemzőnél alacsonyabb minőségi összetétel azt jelzi, hogy élénkülni kezdett a kistelepülések ingatlanpiaca.“

Az országszintű elégedetlenség kiváltója viszont nem önmagában a magas lakásárak, sokkal inkább a magyarok fizetőképessége.

Egy idei felmérésből kiderül, hogy átlagosan 10%-ot drágultak az albérletek az elmúlt egy évben és míg a havi nettó átlagkereset 270 ezer forint körül alakul, az átlagos albérletár 149 ezer forint, tehát átlagosan jövedelmünk 55,2 %-a megy el albérletre.

Londonban a havi nettó átlagkereset 1,079,070, az átlagos albérletár pedig 539,620 forintnak megfelelő font, tehát egy átlagos londoni lakos fizetésének 49.9 %-át költi el albérletre, feltéve, hogy egyedül él.





Ugyanez az átlagos négyzetméterárakat figyelembe véve budapesten 659 ezer forintot, Londonban pedig 3,8 millió forintnak megfelelő fontot jelent. Így tehát, egy magyar lakosnak átlagosan 9, egy londoninak pedig 13 éven át kell saját lakásra gyűjtenie, ha egy 45 négyzetméteres lakást vásárolna.

Ezek alapján nem állapítható meg egyértelműen, hogy lakhatás szempontjából hol könnyebb az élet, mégis látható, hogy míg az albérlők szignifikánsan könnyebb helyzetben tudhatják magukat London városában, addig lakást vásárolni Budapesten könnyebb.

Fontos viszont arra is ránéznünk, hogy mekkora a kontraszt a belvárosi és az attól messzebb eső kerületek árai között. Budapesten a legolcsóbb kerületek a XXIII. és a XVII., itt idén 110 ezer forint (átlagos havi jövedelem 40,7%-a) körül volt az átlagos albérletár. Londonban Crystal Palace és Brockley számít olcsóbbnak itt átlagosan havi 263 ezer forinttól (átlagos havi jövedelem 24,4%-a) lehet lakásokat találni. Ezekből az adatokból tehát egyértelműen levonható az a következtetés, hogy aki lakáson szeretne spórolni, az Londonban sokkal könnyebben megteheti.

És akkor most mi marad a pestieknek?


Aggodalomra semmi ok, ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy Budapesten teljesen el van ítélve a spórolási szándékunk. Megfelelő előzetes kutatással, szemfüles kereséssel és határozottsággal itthon is akadnak kivételesen olcsó albérletek, csak tudni kell, hogyan keressük őket.

Terepszemle és gyakorlat

Esélyeinket növeli például, ha lakáskeresés előtt tájékozódunk a reális árakról. Erre jó eszközök az ingatlanár kalulátorok: megmutatják mi számít átlagosnak, és mi az, aminél biztosan találunk kedvezőbbet.

Az előzetes tájékozódás mellett az is nagyon fontos, hogy hol és miként kutakodunk új albérletek iránt. Fontos például, hogy kereséskor megfelelően használjuk a keresőmotorok által felkínált szűrési lehetőségeket. Egyértelműnek tűnhet, de sokszor mégis kimarad - éljünk az árra, kerületre, négyzetméterre, állapotra való szűrés lehetőségével! Próbálkozzunk továbbá az ‘olcsó’, ‘áron alul’ és ‘sürgős’ kulcsszavakkal is.



Értékes kapcsolatok

Legyen az egy Facebook csoport olcsó lakásokról, egy kedves ismerős kihagyhatatlan információkkal, a kapcsolati tőke szerepe sem elhanyagolható ebben a helyzetben. Meglepő ajánlatokra is szert tehetünk ilyen módon, ami viszont rendkívül fontos, hogy mindig meggyőződjünk hitelességükről.

Minden csoda 3 napig tart

Végezetül fontos megemlítenünk azt is, hogy a jelenlegi helyzet korántsem biztos, hogy hosszútávon így marad - bármikor történhetnek olyan gazdasági események, amelyek hatására változik a jelenlegi felállás. Nem szabad egy pillanatnyi gazdasági helyzetről azt feltételezni, hogy örökkévaló: ki tudja, lehet hogy pár éven belül a jelenlegi háromszorosát keressük majd.

Ha Budapesten, ha Londonban, egy albérlet vagy vásárolt ingatlan melletti döntés nagy jelentősséggel bír. Fontos, hogy ilyen döntések meghozatala előtt teljeskörűen tájékozódjunk és ne hirtelen felindulásból döntsünk. Sikeres ingatlankeresést!
 
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását