2024. március 19. - József, Bánk

Gondok az NHB banknál

Azonnali intézkedéseket alkalmazott a Magyar Nemzeti Bank az NHB Bank Zrt. likviditási helyzetének orvoslása és a betétesek védelme érdekében, amelyek keretében keddtől 30 napra elrendelték a 7 millió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását, valamint megtiltották a bank részére további kötelezettségek vállalását - tájékoztatta erről az MTI-t az MNB kedden.
2018. december 18. kedd 09:54 - HírExtra
 

Az NHB Bank likviditásának vizsgálata során a jegybank megállapította, hogy a bank likviditási helyzete jelentősen romlott, az LCR-mutató értéke rövidtávon is az elvárt 100 százalék alá süllyed, ami az MNB azonnali beavatkozását indokolja - közölte a központi bank.

Az előírt intézkedések végrehajtásának technikai lebonyolítása érdekében az MNB keddre bankszünnapot rendelt el a pénzintézetnél amely szerdától tovább folytatja működését.

Az MNB adatai alapján összesen 28 olyan magánszemély és 83 vállalati betétese van a banknak, akiket a 7 millió forintos betétkivételi korlát érint, közülük 8 magánszemély és 39 vállalati ügyfél rendelkezik az OBA-kártalanítás (Országos Betétbiztosítási Alap) összegét is meghaladó betéttel. A likviditási helyzet rendezése esetén OBA-kártalanításra esetükben sem lesz szükség - ismertette az MNB.

A kötelezések végrehajtásának biztosítására az MNB az NHB Bankhoz felügyeleti biztost rendelt ki. Az MNB egyidejűleg felszólította a bank vezetését és többségi tulajdonosát arra, hogy tegye meg a likviditási helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket.

Az intézkedés nem érinti az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket. A NHB Bankban a pénzintézet honlapján elérhető adatok alapján 98,47 százalék részesedése van a BanKonzult Kft.-nek és 1,53 százalék részesedése van a libanoni Fransa Holding Sal. pénzintézetnek.

A jegybank közölte: az NHB részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegéből 0,2 százalék, likviditásának megrendülése a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását semmilyen módon nem fenyegeti.

Az MNB minden hitelintézetnél folyamatosan nyomon követi a likviditási helyzet - azaz a betéteseknek szükség esetén akár azonnal kifizethető pénzmennyiség - alakulását. Ha bármelyik hitelintézet likviditási helyzete azt megköveteli, minden esetben megteszik a szükséges intézkedéseket - idézte fel a közleményben az MNB.

A jegybank augusztusban 19 millió forint bírságot szabott ki az NHB Bankra a felügyeleti vizsgálat során feltárt vállalatirányítási, hitelkockázat-kezelési, számviteli, adatszolgáltatási, informatikai, illetve a pénzmosás és terrorizmus finanszírozását megelőzendő hiányosságok miatt. Az MNB korábbi közleményében úgy fogalmazott: a feltárt jogsértések nem hordoznak rendszerkockázatot és nem veszélyeztetik a bank megbízható működését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását