2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Érdekes európai pártalakulat

Közös európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportot szeretne létrehozni a francia sárgamellényesekkel, valamint lengyel, horvát, finn pártokkal Luigi Di Maio olasz kormányfő-helyettes, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezetője - derül ki abból az interjúból, melyet szerdán jelentetett meg az Il Fatto Quotidiano című napilap.
2019. január 9. szerda 13:27 - HírExtra
 

Di Maio elmondta, hogy a következő napokban a francia sárgamellényesek néhány vezetőjével találkozik. Nem árulta el, hogy kikről van szó, mikor és hol tervezik a találkozót a Rómában kormányra jutott mozgalom és a franciaországi utcákon tüntetők között.

Luigi Di Maio hangsúlyozta, hogy a tervezett EP-frakcióhoz a lengyel Kukiz'15, a horvát Élő Pajzs (Zivi zid) és a finn Most Mozgalom (Liike Nyt) párt is megerősítette csatlakozását. A közös európai képviselőcsoport 10 pontos programját február közepén akarják aláírni Rómában.

A jobboldali, populista Kukiz'15-t a punkzenész Pavel Kukiz alapította, a párt a 2015-ös lengyel választásokon harmadik lett. A szintén populista Zivi zid politikája EU-ellenes, a Liike Nyt pedig liberális politikát hirdet. Mindhárom alakulat 2015 óta politizál.

A "közvetlen demokrácia nagy európai családját akarjuk létrehozni" - mondta Di Maio.

Az M5S vezetője korábban is kiállt a sárgamellényesek mellett, január 7-én nyílt levélben állt ki mellettük. Az olasz politikus közeledését azonban Jacline Mouraud, a sárgamellényesek volt szóvivője már többször elutasította.

A párizsi kormány nevében Nathalie Loiseau EU-ügyi miniszter reagált, hangoztatva, hogy az olasz kormány foglalkozzon inkább Olaszországgal.

Az M5S a 2014-es EP-választáson a voksok 21,16 százalékát kapta Olaszországban. Jelenleg 12 EP-képviselővel rendelkezik, akik a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) nevű frakcióban ülnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását