2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ingyenes EU vasúti bérlet

Több mint 14 500 kalandvágyó európai fiatal kap idén ingyenes InterRail vasúti bérletet a DiscoverEU elnevezésű új uniós kezdeményezés keretében - jelentette be hétfőn az Európai Bizottság.
2019. január 15. kedd 12:32 - HírExtra
 

Az Európát felfedezni kívánó 18 éves fiatalok 2019. április 15. és október 31. között legfeljebb 30 napig élhetnek az utazás lehetőségével.

A program második fordulójában csaknem 80 ezren jelentkeztek, közülük választotta ki a szerencséseket a brüsszeli testület a tagállamok számára fenntartott kvóták figyelembevételével.

Magyarországról 2639-en pályáztak, közülük 279-en jutnak ingyenes vasúti bérlethez.

A fiatalok egyedül vagy többedmagukkal is utazhatnak, alaphelyzetben vasúton, különleges esetekben azonban alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, mint a busz vagy a komp, kivételes esetekben pedig a repülés is lehetséges.

Az utazási igazolvány mellé a nyertesek indulás előtt iránymutatást is kapnak, és a közösségi oldalakon előre fel tudják venni egymással a kapcsolatot.

"Nagyszerű látni, ahogyan az európai fiatalok a DiscoverEU lehetőségével élve felfedezik kontinensüket. A két 2018-as fordulóban összesen mintegy 180 ezer fiatal pályázott Európa minden részéről, és ezen kezdeményezésnek köszönhetően immár közel 30 ezren kaptak közülük lehetőséget arra, hogy megismerjék az európai kultúrákat és hagyományokat, kapcsolatba kerüljenek más utazókkal, illetve az útjuk során meglátogatott közösségekkel" - közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért és ifjúságért is felelős uniós biztos.

Az Európai Bizottság javaslata alapján a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetés ciklusban 700 millió eurót különítenének el a programra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását