2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Trump még többet akar fegyverkezni

A védelmi kiadások emelését ígérte és prioritásnak nevezte az új rakétavédelmi technológiák kifejlesztését a rakétavédelmi képességek fokozásához Donald Trump amerikai elnök a védelmi minisztériumban mondott beszédében.
2019. január 18. péntek 10:08 - HírExtra
 

A rakétavédelmi stratégiát áttekintő beszédében az elnök hangsúlyozta: "célunk egyszerű, biztosítani akarjuk, hogy bárhol, bármikor, bárhonnan az Egyesült Államok irányában felbocsátott bármilyen rakétát azonosítsunk és elpusztítsunk".

Donald Trump kifejtette: "minden amerikait megvédünk minden típusú rakétatámadástól, és ehhez elsődleges fontosságúnak mondta új elfogó berendezések és radarok meghonosítását, a rakétafelismerő rendszerek képességeinek javítását. Kiemelte az űrvédelmi rendszerek fontosságát is.

Leszögezte továbbá, hogy az Egyesült Államok "100 százalékig a NATO-val tart". Ezúttal is hozzátette, hogy a NATO-tagországoknak nagyobb hozzájárulást kell fizetniük.

Az elnök nem említette az észak-koreai, iráni, kínai vagy orosz fenyegetést, jobbára az amerikai-mexikói határvédelemről beszélt.

Az amerikai sajtóban nyilvánosságra hozott rakétavédelmi beszámoló azonban részletesen szól Washington aggodalmairól az iráni, orosz és kínai katonai képességek erősödése miatt és "különleges fenyegetésnek" nevezi Észak-Koreát.

A jelentés számba veszi azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az Egyesült Államok az ellenséges rakétatámadások elleni védelem érdekében tesz, beleértve a világűrbe telepítendő érzékelők és a szintén a világűrbe telepítendő fegyverzetek kifejlesztésének szorgalmazását.

A dokumentum erőteljesen fogalmaz Észak-Koreával kapcsolatban."Miközben most megvan a békéhez vezető út, Észak-Korea továbbra is különleges fenyegetést jelent, és az Egyesült Államoknak muszáj ébernek maradnia" - fogalmaz a jelentés. Elemzők szerint e megállapítás éles ellentétben áll Donald Trump tavaly júniusban, a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tartott csúcstalálkozója után közzétett Twitterében megfogalmazottakkal. Az amerikai elnök akkor azt írta: "immár nincs többé nukleáris fenyegetés Észak-Korea felől".

A rakétavédelmi stratégiát áttekintő dokumentum - Ronald Reagan elnök csillagháborús terveit idézve - új, kísérleti technológiák, egyebek között a világűrbe telepített rakétarendszerek kifejlesztését javasolja, amelyek segítségével a világűrből lehetne megsemmisíteni ellenséges rakétákat. Ehhez beruházásokat sürget.

A jelentés szerint Iránnak van a közel-keleti térségben a legnagyobb ballisztikusrakéta-készlete.

A dokumentum megerősítette, hogy egy nagyhatalommal szembeni háborúban az Egyesült Államok a földi indítású, "útközben" megsemmisítő rakétavédelmi rendszert (GMD) használná.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását