2024. április 18. - Andrea, Ilma

A vendéglátás szimbóluma - az ananász

Régi időkben kuriózum volt hazánkban ananászhoz jutni. Így az indiánok ízletes tobozát a családok előszeretettel tették akár már vágatlanul is asztalra, mint dekorációs elem. Hogyha már desszertként is fel tudták szolgálni, az maga volt a csúcs.
2019. január 22. kedd 12:36 - HírExtra
 
Az úgymond vendégszerető ananász szimbóluma volt az érkező vendégek számára, hogy szívesen látják őket. Manapság az ananász, mint gyümölcs már elérhető a hétköznapokban, mégis mint szimbólumot érdemes tovább vinni. Egyrészt egyedi megjelenése miatt, mert impozáns. Másrészt, mert mindannyian szeretünk emlékezni a régi szép időkre.

A gyümölcs története

A gyümölcs elnevezéséről számos legenda is kering. Az indiánok után hívjuk ízletes toboznak, míg ők „ananak”, kiváló gyümölcsnek nevezték. Kolombusz Kristóf és legénysége ragasztotta rá a „pineapple” nevet, azaz fenyő alma. Első kóstolásra nekik almához hasonlított az íze, de megjelenésében inkább a fenyő tobozához érezték a legközelebbinek, így kapta ezt a végleges elnevezését.





Az ananász régen


A gyümölcs formai kialakítása sokféleképpen megtalálható volt a régi időkben is az építészetben. Díszítő elemként, de csillárok mintájában, textileken, ágyvégeken, faragott asztallábakon és különböző díszek formájában is léteztek. A módosabb társadalmi réteg előszeretettel használta kültéri dekorációhoz is. Kertkapuk, szökőkutak, kapubejárók, kőből vésett elemek motívumaként jelent meg. Sikere később is töretlen maradt. Porcelán termékek, vagy teáskannák motívumaként volt fellelhető.

Az ananász ma

Az ananász, mint lakberendezési szimbólum továbbra is tarol. Bőséges a kínálat ananász formájú vagy mintázatú lakberendezési kiegészítők terén. Fiatalos és elegáns is egyben. Nagyon jól passzol az art deco és a skandináv stílusokhoz egyaránt. Egyedi szépsége miatt önállóan is megállja a helyét. Egy ízléses párna, egy dekor csempe ananász motívummal, vagy akár egy fali kép is ezzel a szimbólummal megváltoztatja életterünk hangulatát.

Ananász motívum kedvelők imádni fogják a stílushoz illő ananász lámpát is. A kis lámpa formavilágában követi az ananász alakját és egyszerűségében benne van a tökéletesség is. Nem utolsó sorban, megfizethető darabról van szó.

De ötletesen akár csak egy ananászos fali kép elhelyezésével otthonunkban, érzékeltetni fogja vendégeinkkel a gyümölcs rejtett üzenetét. Képek esetében ideálisan használhatunk képmegvilágítókat, a látvány felerősítéséhez.

Az ananász a jövőben

Az ananász soha nem fog kimenni a divatból. Minden otthonba kell egy ananász. Bármilyen apróságot is választunk, mely magán viseli a növény szimbólumát, jelentőséggel fog bírni. Megjelenése miatt harmonikus otthont fog teremteni. Bármilyen lakberendezési stílusba beilleszthető egy látható vagy egy rejtett ananász motívum.

Világítási célokra ötletesen tudunk, egy motívum kiemeléséhez LED szalagot is bevetni, bármilyen színben. A lehetőségek tárháza nagyon széles, bátran eresszük el fantáziánkat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását