2024. április 25. - Márk

A fagyasztott embrió transzfer menete a lombikbébi eljárás során

Amikor lépést tesztek a lombikbébi eljárás felé, az út nagyon bizonytalannak tűnhet. Tudjátok a célotokat: egy egészséges babát szeretnétek, de az oda vezető út összetett. Minden eset egyedi, ezért nem lehet az ütemtervet előre megírni. A jó időzítések az anya és a magzat szempontjából is nagyon fontosak
2019. január 24. csütörtök 11:26 - HírExtra
 .
Az előkészületek

A lombikbébi eljárás (szakirodalomban IVF) a mesterséges megtermékenyítéssel (szakirodalomban in-vitro-fertilizáció), az embriók létrehozásával kezdődik. Ehhez a leendő anyuka hormonális kezelést kap, mely elősegíti a petesejtek megérését. Ezeket aztán leszívják a petefészekből. Laboratóriumi körülmények között egyesítik a petesejteket és a spermiumokat, így kifejlődnek az embriók. Pár nappal később a legéletképesebb darabokat beültetik az anyaméhbe.

Egy mesterséges megtermékenyítés során több életképes embrió is létrejöhet. Ezeket lefagyasztják későbbi felhasználás, vagy adományozás céljából. A leendő anyuka szervezetét egy speciális kezeléssel előkészítik az embriók befogadására. Különböző vizsgálatokkal (vérvétel és ultrahang) ellenőrzik a szerezet állapotát. Végül a legideálisabb időpontban az embriókat felolvasztják.

A beültetés, azaz a transzfer

A megtermékenyült, de még be nem ültetett embriókat egy speciális oldatban tárolják. Ez megvédi őket a fagyasztás alatt. Felolvasztáskor egy másik tápoldatba helyezik őket, innen átkerülnek egy termosztátba. Itt az embriológus megállapítja életképességüket. A transzfer napjának kiválasztása függ a preembriók minőségétől és számától, az anyuka életkorától és egészségi állapotától is. A legmegfelelőbb időpontban, steril környezetben, egy veszélytelen és fájdalommentes beavatkozás keretében megtörténik a beültetés.

A megtermékenyült és szabályosan osztódó preembriók közül maximum hármat egy erre a célra kifejlesztett speciális katéter segítségével a méhnyakon keresztül bejuttatnak a méhbe. A transzfer sikerességét ultrahanggal ellenőrzik. Beültetés után a hölgyeknek rövid pihenést szoktak javasolni. Hazánkban törvény szabályozza a beültethető embriók számát. Arról, hogy hány életkezdetet helyezzenek vissza az orvosi tanácsadás után a leendő szülők dönthetnek.

Amit még érdemes tudni…


A lombikbébi program eredményeként létrejövő várandósság semmiben nem tér el a természetes fogantatás által bekövetkező terhességtől. A programhoz szükséges és kiegészítő kezeléseket a szakemberek minden esetben egyéni adottságok és laboreredmények figyelembevételével személyre szabottan állítják össze. Legtöbbször az embriók levételi, tárolási és felhasználási helye eltérő. A szülők feladata gondoskodni a szállításról az intézmények között. A szállítás speciális körülményeket és szállítóedényt igényel, ezért mindig a kellő szakértelmemmel és tapasztalattal rendelkező vállalkozásra bízzuk családunk jövőjét, mint amilyen a TamTraCo.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását