2024. április 20. - Tivadar

Mit érdemes tudni az Envia TRP-ről?

A Pureco Kft. segítségével ezúttal az Envia TRP olajfogó berendezést mutatjuk be, mely technológia abban segít, hogy a közlekedési utak, parkolók területére lehulló csapadékból kiválassza az iszapot és az olajat, mielőtt a csapadék vize elfolyik egy nyílt felszínű vízfolyásba, vízelvezető árokba.
2019. január 24. csütörtök 18:37 - HírExtra
 
Ez a technológia költséghatékony, hosszú-hosszú ideig használható minden időjárási viszontagság mellett, miután könnyedén és gyorsan telepítették a kívánt helyre. Karbantartása és tisztítása nem igényel nagyobb erőfeszítéseket. A végeredmény pedig magáért beszél: az Envia TRP által felfogott szennyeződésektől mentes, tisztább csapadékvíz kevésbé károsítja a környezetét, mintha tisztítatlanul eresztenénk tova.

Hogyan működik a gyakorlatban az Envia TRP?

Adott Magyarországon egy terület, ahol már kipróbálták az Envia TRP rendszerét. Ez a terület a Duna vízgyűjtőjéhez tartozik, magába foglalva a Nagyvenyimi - Baracsi eret és mellékágaikat, a Bernátkuti - Kakasdi eret. Itt helyezkedik el Baracs község.

Azért volt szükségük arra, hogy kiépítsék a csapadéktisztító berendezést a közútjaik mentén, mert rengeteg szennyező anyag került bele közvetlenül az utakról a befogadó vízfolyásokba és így a Dunába. Ezzel veszélybe sodorták az érintett élővízfolyásokat, a talajvizet, valamint a talaj rétegeit. Az EU-s források lehetővé tették, hogy 2013-ban a település vízrendezése kapcsán kiépítették az utak menti vízelvezető árkokat, és az Envia TRP berendezés beépítésével gondoskodtak az összegyűjtött csapadékvíz tisztításáról is.

Karsztos területek védelme az Envia TRP-vel

A karsztosodó kőzetek - ilyen az ismert mészkő és dolomit - kifejezetten veszélyben vannak a szennyezett felszíni vízfolyásoktól. Vegyünk például egy, a karsztos területen áthaladó, nagyobb forgalmú utat. Ha ide lehullik a csapadék, mely elfolyik egy adott irányba, ahol van ugyan vízelvezetés, de nincs víztisztítás, milyen veszélyeket rejt?



A karsztos kőzetbe beszivárgó szennyezett csapadékvíz a karsztvízzel fog keveredni. Ez azért veszélyes, mert a karsztvíz egy igen fontos ivóvízbázis, számos nagyobb város esetében is (pl.: Pécs, Miskolc, Veszprém). Ha a csapadékvíz által szennyezett karsztvíz eljut a fogyasztókhoz, milyen következményei lehetnek? Ugye bele sem merünk gondolni?

A 8-as számú főutat, mely a Bakony területén halad át (a Bakony karsztos hegység), úgy kellett megtervezni, hogy az elfolyó csapadékvíz által lemosott közlekedési szennyezőanyagokat (pl.: kenőolajok, égési végtermékek...stb.) az Envia TRP-vel visszatartsák a karsztos kőzeten átfolyó felszíni elvezető vizektől.

A Veszprém és Márkó közötti pályaszakaszon a Pureco Kft. által kifejlesztett 14 db Envia TRP olajfogó berendezés tisztítja meg az út menti árkokban felfogott csapadékvizet, és engedi tovább tisztán a felszíni vízfolyásokba, melyek közvetlenül érintkeznek a karsztos kőzettel.
 
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását