2024. április 19. - Emma

Hogyan tartsuk karban az öntözőrendszerünket?

Ha valóra váltottuk az álmunkat és sikeresen kiépítettünk egy automata öntözőrendszert, fontos, hogy figyeljünk arra, hogy bizonyos időközönként karbantartási munkákat végezzünk rajta. De milyen feladatokkal jár ez? Ahhoz, hogy gondtalanul használjuk az automata öntözőberendezésünket, mindig legyünk alaposak a karbantartási munkáknál!
2019. január 25. péntek 17:21 - HírExtra
 
Az automata öntözőrendszerek előnye

A jól kiépített öntözőrendszerek önálló működésre képesek. A kiépítést végezhetjük személyesen, de kérhetünk szakértői segítséget is, ezt mindenki maga dönti el. A jól megépített öntözőrendszert is karban is kell tartani ahhoz, hogy hosszú időn keresztül működjön és öntözze a kertünk növényeit.

Ehhez időt kell szakítani, hiszen a karbantartás lépéseit követni nem egy gyors folyamat lesz. A feladatokat évente háromszor ismételjük meg, hogy az öntözőberendezés működése zavartalanul működjön továbbra is. Az egyik időpont, mikor mindenképp ellenőrizzük a berendezés részeit, az a tavaszi indítás előtti karbantartás. A második karbantartást a téliesítés előtti időpontban ejtsük meg, míg a harmadik, az a működése közbeni, egy tetszőlegesen kiválasztott időpont.

Tavaszi kontroll

Mikor itt a tavasz, szeretnénk ismét életre kelteni nemcsak a kertünket, hanem az öntözőberendezésünket is. Ehhez azonban érdemes először utánajárni, hogy milyen esetleges károk keletkezhettek a tél idején. Ilyen kár lehet egy fagyás, ami akkor következhet be, ha rosszul téliesítettünk.



De érdemes átnézni, hogy találunk-e eltömődött szűrőket, egyenként vizsgáljuk meg a szelepeket, hogy működnek-e és hogy jól működnek-e, valamint a vezérlőt kalibráljuk újra. Ha az alkatrészek ellenőrzésével elkészültünk, akkor jöhet az éles tesztelés: zónánként nézzük végig, hogy minden rendben van-e, vagy esetleg a szórófejek nem állnak jó szögben, vagy a víz elosztásával akadhatnak gondok. Az öntözési szezon kezdetén a vezérlőt kalibráljuk be az adott hőmérsékleti viszonyokra.

Téli kontroll


Az öntözőrendszer téliesítését nagyon komolyan kell venni, az első komoly fagyok beállta előtt, legkésőbb október végéig végezzük el. Ekkor szánjunk néhány órát a teljes és helyes víztelenítéshez: zárjuk el a főcsapot, csatlakoztassuk a rendszert az ürítőcsapra és kompresszor segítségével fújassuk ki a vizet zónáról zónára, szórófejről-szórófejre haladva végig az egész kertben. Ha nem történik meg a tökéletes víztelenítés, akkor a téli fagyok beálltával nagyobb kár is keletkezhet az egész rendszerünkbe, amit helyrehozni nem olcsó mulatság, valamint roppant időigényes is.

Ha mindig helyesen elvégezzük az öntözőrendszer karbantartásának folyamatait az adott időszakban, amiről fentebb említést tettünk, akkor nem valószínű, hogy nagyobb meglepetés érhet minket. Ha minden rendben van, akkor a rendszerünk optimális működésében biztosak lehetünk.
 
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását