2024. március 28. - Gedeon, Johanna

De minden munkahely lehet kutyabarát?

Mi kell ahhoz, hogy egy munkahely kutyabarát lehessen? Ebben segít a Kutyabarát.hu, az ország első kutyabarát szolgáltatásait népszerűsítő közösségi platform.
2019. február 4. hétfő 15:55 - HírExtra
 
A Kutyabarát.hu 2012-es indulása óta nagy hangsúlyt fektet a kutyabarát munkahelyek népszerűsítésére. Sok lelkes kutyabarát dolgozó, alkalmazott és vezető kereste már meg a közösségi portál csapatát azzal a céllal, hogy kutyabaráttá tennék munkahelyüket, egyben tanácsot kérve, hogyan is induljanak el ebbe az irányba?

„Mivel mi magunk is nap mint nap tapasztaljuk ennek előnyeit, pozitívumait, így nem nehéz kampányolnunk az arra alkalmas irodák, munkahelyek kutyabaráttá tétele mellett, és segíteni tanácsainkkal a leendő kutyabarát munkahelyeket.

Alapvetően munkáltatói, vezetői döntés, hogy egy munkahely kutyabarát-e. Persze ez alól is vannak kivételek, hiszen például élelmiszerbolt, közfürdő, egészségügyi intézmény nem lehet kutyabarát, a jelenlegi közegészségügyi szabályok szerint. Így, az ilyen munkahelyek egyértelműen kiesnek a kutyabarát munkahelyek köréből.” – fejtette ki Dr. Sziládi-Kovács Hajnalka, ügyvéd, a Kutyabarát.hu egyik alapítója egy 2018-as konferencián.



A Kutyabarát.hu nem hiába lett szakértője a témának, hiszen a 2014 óta megrendezett Év Kutyabarát Helye kampányban mindig is kiemelt figyelmet kaptak a munkahely kategória indulói, és ebben szegmensben látják a legnagyobb fejlődést, ugyanis évről évre ebben a kategóriában van a legtöbb jelentkező.

A kutyabarát munkahellyé váláshoz az alábbiakat kell mérlegelni és figyelembe venni:

Ha vendéglátóhelyen vagy élelmiszeriparhoz kapcsolódó egységben dolgozó szeretne kutyát bevinni a munkahelyére, mindenképp szem előtt kell tartania a hatályos ÁNTSZ és NÉBIH szabályozások adta korlátokat. Az élelmiszerbiztonsági szabályok nem sérülhetnek, hiszen tetemes összegű bírságra számíthat az üzemeltető, így egy vendéglátóhelyen csak a vendégek által is látogatható részeken lehetnek jelen a kutyák (pl. élelmiszertároló, konyhai vagy élelmiszer előkészítő részlegben stb. nem tartózkodhat állat).

Bizonyos munkahelyeken a munkavédelmi szabályok betartása zárja ki a kutya jelenlétét (pl. veszélyes anyagok, vegyi anyagok előállításával vagy használatával kapcsolatos üzemek). Itt egyértelműen a munkavédelmi szabályok, előírások tiltják meg a nem ott dolgozók jelenlétét is, így logikusan a kutyák és egyéb állatok ott tartózkodása is tilos. Ilyen munkahelyeken maximum az irodai részlegnél lehet megengedett a kutya jelenléte - megfelelő felügyelet mellett.

Egy irodai, adminisztratív vagy kreatív foglalkozási körben dolgozóknál azonban, bizonyos, inkább etikai és együttélési viselkedési szabályok betartása mellett, semmi akadálya a kutyák bevitelének egy munkahelyre.
Forrás: kutyabarát
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását