2024. március 29. - Auguszta

Nőtt egy kicsit

Tavaly decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezzel együtt a tavalyi évben 6,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a kiigazított adat szerint egyaránt - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2019. február 5. kedd 14:02 - HírExtra
 

2017-ben 5,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, a naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékot mért a KSH.

A naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek eladásai 9,1 százalékkal emelkedtek az elmúlt évben, ezen belül decemberben 8,0 százalékkal éppúgy mint októberben és alig különböző mértékben a novemberi 8,2 százaléktól.

A tavalyi negyedik negyedév havi adatait meghatározta a magas bázis: 2017 három utolsó hónapjában kétszámjegyű növekedés volt a nem élelmiszer jellegű cikkeket árusító boltok forgalmában. A kiigazítatlan adatok szerint a múlt év egészében 9,0 százalékos volt a nem élelmiszer termékek értékesítésének növekedési üteme a decemberi 7,2 százalékos eredményt beleszámítva.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számolt forgalma naptári kiigazítással decemberben nem változott az egy évvel korábbihoz képest, a múlt év egészét tekintve 3,4 százalékkal nőtt a 2017-es 3,2 százalék után. A nyers adat nyolc hónapja a legalacsonyabb, 0,3 százalékos decemberi emelkedést jelez az egész éves 3,3 százalékon belül.

Az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,9 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene decemberben, az egész tavalyi évben 6,4 százalékos volt a növekedés. A nyers adatok alig különböző 4,7, illetve 6,2 százalékos növekedést mutatnak.

A tavaly decemberi és egész éves kiskereskedelmi forgalom részletes adatait február 21-én közli második becslése alapján a KSH.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását