2024. március 19. - József, Bánk

Brexit: esnek szét a brit pártok

Három alsóházi képviselő távozott szerdán a kormányzó brit Konzervatív Pártból, mindenekelőtt a kormány Brexit-politikájával szembeni komoly fenntartásaikkal indokolva a lépést.
2019. február 21. csütörtök 08:23 - HírExtra
 
A három képviselő - Anna Soubry, Sarah Wollaston és Heidi Allen - Theresa May miniszterelnöknek írt közös levelében úgy fogalmazott, hogy a Konzervatív Párt egyre inkább a frakció legkeményvonalasabb Brexit-tábora, valamint a kisebbségben kormányzó pártot kívülről támogató, nem kevésbé EU-szkeptikus észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) szorításába kerül, és a brit politika jobbszárnya felé sodródik, feladva hagyományos értékeit és alapelveit.

A Brexit mára teljes mértékben felszámolta a Konzervatív Párt modernizálására tett erőfeszítések eredményeit, és a párt gyászos módon képtelennek bizonyult arra, hogy szembeszálljon a tory frakció keményvonalas tagjaival, akik most már nyíltan párton belüli pártként működnek, saját vezetővel és politikai programmal - áll a képviselők levelében.

A három távozó képviselő meg is nevezte a European Research Group (Európai Kutatási Csoport, ERG) nevű, a Konzervatív Párt alsóházi frakcióján belül létrejött rendkívül EU-szkeptikus kampánycsoportot, amely nemrégiben még Theresa May miniszterelnök ellen is bizalmatlansági indítványt terjesztett be, jóllehet a tory frakció többsége ezt a kezdeményezést elvetette.

Öngyilkos Brexit

Az ERG több tagja nyíltan szorgalmazza a "tiszta" Brexitet, vagyis azt, hogy Nagy-Britannia a Brexit feltételeiről kidolgozott megállapodás nélkül lépjen ki az EU-ból.

Az unióval novemberben elért Brexit-egyezményt az alsóház januárban 230 fős rekordtöbbséggel elvetette, és az ERG a kormánnyal szembefordulva egységesen a megállapodás ellen voksolt.

A Konzervatív Pártból távozó képviselők szerdai levelükben ugyanakkor azt írták, hogy Theresa May kormánya sodorja felelőtlen módon az országot a megállapodás nélküli Brexit szakadéka felé. Felelős kormány nem zúdíthatja tudatosan és szándékosan az ilyen romboló hatású kilépés súlyos következményeit az egyénekre, a közösségekre és az üzleti szektorra - áll a kormányfőnek írt levélben.

A három egykori tory képviselő csatlakozik a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt frakciójából hasonló okokból minap kivált nyolc képviselő független frakciócsoportjához (The Independent Group).

A volt Labour-képviselők közül heten hétfőn, nyolcadik társuk szerdán jelentette be kilépését a pártból.

A képviselők elutasítják a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn Brexit-politikáját. Corbyn ugyanis nem hajlandó elkötelezni magát a brit EU-tagságról tartandó újabb népszavazás mellett, amelyet az új független csoport tagjai szorgalmaznak, hanem elsősorban előrehozott választások kiírását követeli.

Megítélésük szerint Corbyn mindemellett nem lépett fel megfelelő eréllyel a Munkáspárton belüli antiszemita megnyilvánulások ellen. Egyikük megfogalmazása szerint a Munkáspártban mára intézményesült az antiszemitizmus.

Az új független formáció egyik vezéregyénisége, Chuka Umunna volt munkáspárti képviselő minapi nyilatkozatában nem zárta ki, hogy a csoport még az idén önálló centrista politikai párttá alakul.

A Sky Data közvélemény-kutató cég friss felmérése szerint a The Independent Group máris a harmadik helyen áll a népszerűségi sorrendben, megelőzve a hagyományos harmadik helyezett Liberális Demokratákat. A vizsgálat adatai szerint a konzervatívokra jelenleg 32 százalék, a Munkáspártra 26 százalék, a volt konzervatív és munkáspárti képviselők alkotta új politikai formációra 10 százalék, a Liberális Demokratákra 9 százalék voksolna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását