2024. március 19. - József, Bánk

Visszaesett a feldolgozóipar

Februárban öt és fél éve a leggyengébb teljesítményt nyújtotta az euróövezeti feldolgozóipar a londoni IHS Markit gazságkutató intézet csütörtökön közzétett elemzése alapján.
2019. február 21. csütörtök 12:28 - HírExtra
 

Az euróövezet feldolgozóiparának aktivitását számszerűsítő beszerzésimendzser-index (BMI) előzetes februári értéke 49,2 pontra csökkent az előző havi 50,5 pontról. Elemzők kisebb mértékű csökkenést, 50,2 pontot vártak februárra.

A feldolgozóipari BMI februárban elért 49,2 pontos értéke 2013 júniusa óta a legalacsonyabb és már a teljesítmény zsugorodását jelzi. A BMI 50 pont feletti értéke ugyanis a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását tükrözi.

A feldolgozóipari BMI összetevői közül az új megrendelések beérkezésének üteme a januárit meghaladó, közel hat éve a legnagyobb mértékben lassult februárban. A foglalkoztatás azonban stabil ütemben nőtt tovább még az üzleti hangulat romlása ellenére is.

Az euróövezeti tagországok közül Németországban hat éve a legnagyobb mértékben a feldolgozóipari aktivitás.

A szolgáltatóipari aktivitás azonban erősödött februárban az euróövezetben, mégpedig a vártnál nagyobb mértékben. A BMI előzetes értéke 52,3 pontra, három hónapja a legmagasabbra emelkedett az előző havi 51,2 pontról, jócskán felülmúlva az 51,4 pontos elemzői várakozásokat.

Az euróövezeti szolgáltatóiparban egyaránt javult az üzleti bizalom és a foglalkoztatás is. Németországban a szolgáltatóipar öt hónapja a legnagyobb teljesítményt nyújtotta februárban.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével kalkulált kompozit BMI 51,4 pontra, három hónapja a legmagasabbra emelkedett februárban az euróövezetben az előző havi 51,0 pontról. Elemzők jóval szerényebb javulást, 51,1 pontot vártak februárra.

"Februárban is stagnálás közeli állapotban maradt az euróövezeti gazdasági aktivitás" - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Hozzátette: az adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a régiónak nehezére esik majd hozni a 0,1 százalékos negyedéves GDP-növekedést az első negyedévben.

"Németország javuló szolgáltatóipari teljesítményének köszönhetően elérheti ugyan a 0,2 százalékos GDP-növekedést az első negyedévben, Franciaország azonban stagnálás, esetleg recesszió elé néz" - mutatott rá, megjegyezve, hogy a régió egésze viszont a februári megtorpanás után 2013 vége óta a leggyengébb negyedéve előtt áll.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását