2024. március 19. - József, Bánk

Amcsi fickó orosz fogságban

Csalással vádolta meg az ügyészség Michael Calveyt, az orosz piacon negyedszázada aktív Baring Vostok Capital Partners befektetési csoport amerikai alapítóját csütörtökön Moszkvában.
2019. február 22. péntek 11:14 - HírExtra
 

Az üzletembert ötödmagával pénteken vették őrizetbe az orosz fővárosban. Szombaton a bíróság elrendelte az április 13-ig való előzetes őrizetbe vételét és a házi őrizetbe helyezését elutasította.

A hatóságok szerint Calvey és társai csalással 2,5 milliárd rubelt (10,5 milliárd forint) sikkasztottak el a Vosztocsnij Ekszpressz banktól. A nyomozás bírósághoz beterjesztett anyagai szerint a Baring Vostok 2017 februárjában a banknak eladta a Pervoje Kollektorszkoje Bjuro (PKP) elnevezésű cég papírjait annak ellenére, hogy tudomása volt annak 2,5 milliárd rubeles tartozásáról. A Baring Vostoknak mindkét cégben részesedése volt.

A Baring Vostok 1994 óta több mint 2,4 milliárd dollárt fektetett be mintegy 70 pénzügyi, olaj- és gázipari, valamint telekommunikációs médiavállalkozásba Oroszország és a Független Államok Közössége (FÁK) többi tagállama területén. A cég beruházási projektjei közé tartoznak egyebek között az olyan emblematikus orosz cégek, mint SzTSz Media, a Yadex, az Avito és az Ozon.

Az orosz gazdasági élet több vezetője és több külföldi beruházó aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ügy esetleg negatívan befolyásolhatja a befektetői légkört Oroszországban. Több befolyásos személy kifejezte meggyőződését, hogy Calvey áratlan.

A moszkvai amerikai nagykövetség bejelentette, hogy az orosz hatóságok többszöri kérés ellenére is megtagadták a Calveyhoz való konzuli hozzáférés lehetőségét. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte, hogy nem ismeri Calveyt, de általa nagyra becsült személyek is jótállnak érte, s kifejezte reményét, hogy a bíróság minden szempontot mérlegelni fog. Makszim Oreskin gazdaságfejlesztési miniszter azt kívánta, hogy az ügyet maximálisan korrekt módon vizsgálják ki és hogy abban méltányos döntés szülessen.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni a folyamatban lévő eljárást, de hangot adott meggyőződésének, hogy a vizsgálat megállapítja az igazságot. Mont mondta, a bíróságon kívül senki sem minősítheti bűnösnek Michael Calveyt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását