2024. március 19. - József, Bánk

Brexit: Juncker nem optimista

"Nem túl optimista" Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának esélyeit illetően.
2019. február 22. péntek 10:00 - HírExtra
 

Juncker egy csütörtöki brüsszeli rendezvényen kérdésre válaszolva egyfajta "Brexit-fáradtságról" számolt be, hozzátéve, hogy ezért alapvetően nem is tervezett beszélni a témáról.
Kijelentette, hogy az Európai Bizottság mindent megtesz a "rendezett, civilizált" brit kilépés biztosítása, a legrosszabb forgatókönyv elkerülése érdekében, de ő maga jelenleg nem túl bizakodó ez ügyben.

"A megállapodás nélküli távozás szörnyű gazdasági és társadalmi következményeket vonna maga után az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban egyaránt" - mondta.

"A brit parlament mindig valami ellen, nem pedig valami mellett szavaz" - fogalmazott.

Juncker katasztrófának nevezte, hogy ötéves elnöki mandátuma alatt fel akart építeni valamit, de először jött a görög euróválság, utána a migrációs krízis, végül pedig a brit kilépés ügye, amely éppen valaminek a lebontása.

Egy másik kérdés kapcsán Juncker elmondta, hogy ellenzi az Európai Egyesült Államok koncepcióját, mivel nem hiszi, hogy működőképes lenne.

Csütörtökön a legnagyobb brit ellenzéki erőnek számító Munkáspárt elnöke Brüsszelben tárgyalt Michel Barnier uniós főtárgyalóval.

Ezt követően Jeremy Corbyn megismételte álláspontját, miszerint a kormányzatnak stratégiát kellene változtatnia, a bénultság feloldásához benn kellene tartani az országot a vámunióban, szoros kapcsolatban maradva az EU egységes belső piacával.

"A probléma az, hogy a miniszterelnök ragaszkodik az egyezményéhez, amely nagyon súlyos vereséget szenvedett a parlamentben" - mondta, hozzátéve, hogy kész ismét találkozni Theresa Mayjel.

"A kemény Brexit veszélye nagyon is jelen van" - figyelmeztetett.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke eközben kijelentette, a rendezetlen kiválás esélye az elmúlt hetekben tovább nőtt. Mint mondta, még akkor is könnyen elképzelhető a "kizuhanás", ha valójában nem is ez a többségi szándék.

Jean-Claude Juncker előző este Theresa May brit kormányfővel tárgyalt Brüsszelben.

Bár nem értek el áttörést, névtelenséget kérő diplomáciai források azon véleményüknek adtak hangot, hogy valamivel közelebb került a megállapodás a felek között.

Mint közölték, nem volt szó a kiválási szerződés újranyitásáról, inkább egy külön jogi melléklet, egy párhuzamos nyilatkozat vagy értelmező dokumentum elfogadása vagy a jövőbeli kapcsolatokról szóló politikai nyilatkozat módosítása lehet a cél a konfliktus alapját képező, úgynevezett ír-északír pótmegoldás ideiglenes jellegének biztosítása érdekében.

Egy bennfentes tisztségviselő elmondta, konkrét javaslatok csak azután következhetnek, hogy a brit parlament alsóháza világosan jelzi, ilyen megoldással lehetővé válna a megállapodás ratifikálása. Ha ez megvan, akkor március elején kidolgozzák a szöveget, amelyet megküldenek jóváhagyásra a március 21-22-i EU-csúcsra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását