2024. március 19. - József, Bánk

Tényleg kezelhető a szociális fóbia homeopátiával?

Mikor beszélhetünk szociális fóbiáról? Írunk egy példát, biztos mindenki ráismer: "Szóbeli felelés lesz az osztályban, de izgulok. Ha rosszul felelek, kicsúfolhatnak az osztálytársak!" vagy "Új lett a hajam, nem előnyös, vajon kicsúfolnak miatta a munkahelyemen?"
2019. február 22. péntek 08:47 - HírExtra
 Ezek a félelmek nap mint nap, a hétköznapi életben is megjelennek. Miért fontos mégis foglalkozni velük? Mert a szociális szorongás az élet szinte minden részére kiterjedhet. Amennyiben a kezeletlen marad, életünk végéig megmaradhat a törekvésünk, hogy másoknak feleljünk meg.

Ha nem sikerül alkalmazkodni a társadalmi normákhoz, elváráshoz, akkor a betegek gyakran nyúlnak valamilyen szerhez, ami függőséget okoz - alkohol, tudatmódosító szerek -, ezzel próbálják elnyomni szorongásukat, vagy ezzel oldják fel idegenek előtt a gátlásaikat. A szorongást aztán az alkoholizmus vagy a drogfüggőség is követheti, de ez nem fog megoldást jelenteni a problémákra: sem jobb önbizalommal, sem más kapcsolatteremtési készségekkel nem fogunk rendelkezni általa.

Milyen tünetek jellemzik a szociális fóbiát?

 - Félelem a társas megnyilvánulásokkal szemben: előadások, beszélgetések.
 - Szorongásos reakció a nyílt beszédek, beszélgetések gondolatától is.
 - Gyakran jelentkeznek testi tünetek: hasmenés, gyomorgörcs, szájszárazság stb.
 - A lámpaláztól való félelem miatt csökken a munkahelyi és az iskolai teljesítményünk is.
 - Szintén a szorongás miatt akadályozva leszünk a társas életünkben, vagy az új emberi  - kapcsolatok kiépítésében.
 - Gyakori a szerfüggőség, pánikbetegség, depresszió.

Mit érdemes tudni a homeopátiáról?


A homeopátia egy alternatív gyógymód, amiről a szakemberek egy része azt állítja, hogy hatékonyságuk nem igazolható egyértelműen a hagyományos, tudományos módszerekkel, sőt, elméleti hátterük sem egyeztethető össze a nyugati orvostudomány jelenlegi ismereteivel. Nagyon sokan, mint áltudományra tekintenek erre, de ennek ellenére azt kell mondani, hogy egy igen népszerű alternatív gyógymód az emberek körében! Sok szakember is a hagyományos orvoslás módszereinek kiegészítéseként javasolja a homeopátiás szerek használatát, vagyis egyfajta komplementer terápiás módszerként.




Miért lehetséges ez? Mert ugyan tudományosan nem igazolható a hatékonysága, de placebo hatása miatt érdemes használni. Ez annyit tesz, hogy a homeopátia bár nem tartalmaz konkrét hatóanyagot, mégis képes javulást előidézni a beteg állapotában, mert azok hisznek a szernek a gyógyító erejében.

A szociális fóbia hatékony kezelése hogyan lehetséges?

A nyugati orvoslás szakemberei szerint a szociális szorongás kezelésének leghatékonyabb módszere a modern antidepresszánsok szedése és a pszichoterápiai kezelések kombinációja. A tünetek korai felismerésében szakember segíthet, ha súlyossá válik a helyzet, akkor az antidepresszánsokat kizárólag pszichiáter szakorvos írhatja fel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását