2019. május 21. - Konstantin

Tényleg kezelhető a szociális fóbia homeopátiával?

Mikor beszélhetünk szociális fóbiáról? Írunk egy példát, biztos mindenki ráismer: "Szóbeli felelés lesz az osztályban, de izgulok. Ha rosszul felelek, kicsúfolhatnak az osztálytársak!" vagy "Új lett a hajam, nem előnyös, vajon kicsúfolnak miatta a munkahelyemen?"
2019. február 22. péntek 08:47 - HírExtra
 Ezek a félelmek nap mint nap, a hétköznapi életben is megjelennek. Miért fontos mégis foglalkozni velük? Mert a szociális szorongás az élet szinte minden részére kiterjedhet. Amennyiben a kezeletlen marad, életünk végéig megmaradhat a törekvésünk, hogy másoknak feleljünk meg.

Ha nem sikerül alkalmazkodni a társadalmi normákhoz, elváráshoz, akkor a betegek gyakran nyúlnak valamilyen szerhez, ami függőséget okoz - alkohol, tudatmódosító szerek -, ezzel próbálják elnyomni szorongásukat, vagy ezzel oldják fel idegenek előtt a gátlásaikat. A szorongást aztán az alkoholizmus vagy a drogfüggőség is követheti, de ez nem fog megoldást jelenteni a problémákra: sem jobb önbizalommal, sem más kapcsolatteremtési készségekkel nem fogunk rendelkezni általa.

Milyen tünetek jellemzik a szociális fóbiát?

 - Félelem a társas megnyilvánulásokkal szemben: előadások, beszélgetések.
 - Szorongásos reakció a nyílt beszédek, beszélgetések gondolatától is.
 - Gyakran jelentkeznek testi tünetek: hasmenés, gyomorgörcs, szájszárazság stb.
 - A lámpaláztól való félelem miatt csökken a munkahelyi és az iskolai teljesítményünk is.
 - Szintén a szorongás miatt akadályozva leszünk a társas életünkben, vagy az új emberi  - kapcsolatok kiépítésében.
 - Gyakori a szerfüggőség, pánikbetegség, depresszió.

Mit érdemes tudni a homeopátiáról?


A homeopátia egy alternatív gyógymód, amiről a szakemberek egy része azt állítja, hogy hatékonyságuk nem igazolható egyértelműen a hagyományos, tudományos módszerekkel, sőt, elméleti hátterük sem egyeztethető össze a nyugati orvostudomány jelenlegi ismereteivel. Nagyon sokan, mint áltudományra tekintenek erre, de ennek ellenére azt kell mondani, hogy egy igen népszerű alternatív gyógymód az emberek körében! Sok szakember is a hagyományos orvoslás módszereinek kiegészítéseként javasolja a homeopátiás szerek használatát, vagyis egyfajta komplementer terápiás módszerként.
Miért lehetséges ez? Mert ugyan tudományosan nem igazolható a hatékonysága, de placebo hatása miatt érdemes használni. Ez annyit tesz, hogy a homeopátia bár nem tartalmaz konkrét hatóanyagot, mégis képes javulást előidézni a beteg állapotában, mert azok hisznek a szernek a gyógyító erejében.

A szociális fóbia hatékony kezelése hogyan lehetséges?

A nyugati orvoslás szakemberei szerint a szociális szorongás kezelésének leghatékonyabb módszere a modern antidepresszánsok szedése és a pszichoterápiai kezelések kombinációja. A tünetek korai felismerésében szakember segíthet, ha súlyossá válik a helyzet, akkor az antidepresszánsokat kizárólag pszichiáter szakorvos írhatja fel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását