2024. április 19. - Emma

Laminált padlólap alá használhatunk OSB lapot?

Itt a lakásfelújítás ideje? Laminált padlót szeretnénk letenni, mert valaki allergiás a padlószőnyegben összegyűlő porcicákra? Nincs mese, ideje nekikezdeni!
2019. február 24. vasárnap 11:44 - HírExtra
 

Vegyük sorra azokat a lépéseket, amelyek elengedhetetlenek a laminált padló tartós és minőségi lerakásához. Úgy tehetünk a legtöbbet az egészségünkért, hogyha kiküszöböljük a penész megtelepedését a lakásunkban. Ha hisszük, ha nem, a penész megtelepedhet a laminált padló alatt is. Minden laminált padló lerakása, vagy parkettázás előtti első és legfontosabb lépés, hogy minden esetben használni kell párazáró fóliát, mivel probléma esetén, ennek elmulasztásakor a garancia érvényét veszti.

Szintén lényeges lépés, hogy azt a felületet, amire a laminált padlót tervezzük, minden esetben próbáljuk meg egy szintbe hozni, mivel ezzel sok kellemetlenséget elkerülhetünk. Könnyűnek tűnik, de gyakran ütközhetünk különböző problémákba, amit egy OSB lap letételével könnyedén orvosolhatunk.



Bár ez így könnyen hangzik, de mielőtt nekikezdünk érdemes ellenőrizni, hogy a talaj optimális-e a fenti művelethez. Amennyiben igen, akkor nincs is más dolgunk, mint elkezdeni a munkát. A pénztárcánktól függ, hogy a kiegyenlítésre rétegelt lemezt vagy OSB lapot használunk-e, bár az OSB lap határozottan költséghatékonyabb. A rétegelt lemeznél pedig tudni kell, hogy mielőtt lerögzítjük – mivel ezt le kell-, hagyjunk 3 milliméter tágulási hézagot. Fontos, hogy ha választani lehet, nedves közegbe inkább rétegelt lemezt használjunk kiegyenlítésre.

OSB lap esetén fontos figyelnünk arra, hogy használat előtt essen át egy felületkezelésen, és most nem az alap, minden OSB lap esetében meglévő impregnálásra gondolunk. Az OSB lap élein könnyedén beszivárog a nedvesség, ezáltal okozva esetleg duzzadást, valamint penészedést. Éppen ezért, ha lerakjuk, a végeihez mindig tegyünk tömítőanyagot. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a lépéssel a hőszigetelés irányába is teszünk egy nagy lépést.

A nyikorgás megszüntetése, avagy hangszigeteljünk

A nyikorgást a legtöbb esetben az okozza, hogy a talaj, ahová rakjuk a laminált padlót nincs vízszintben. Amennyiben ez az eset áll fenn, akkor a laminált padló elemelkedhet, felpúposodhat, ami egyenes út a nyikorgáshoz. Amennyiben lehetőségünk van rá, jó, ha a lerakásra váró laminált padlót néhány napig az adott helyen pihentetjük, mert ez kell ahhoz, hogy átvegye a hőmérsékleti viszonyokat.

Ha a fentiekkel kapcsolatos minden teendő elvégzésre került, akkor már csak a laminált padló lerakása van hátra. Ehhez minden esetben célszerű a csomagon feltüntetett utasításokat követni, hogy a végeredmény tartós és tökéletes legyen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását