2024. március 29. - Auguszta
A céljaink elérésében nem a kevés pénz vagy az önbizalomhiány, hanem halogatás a legnagyobb ellenségünk – derült abból a felmérésből, amelyet 140 ember részvételével 2018 decemberében készítettek Kasza Tamás nemzetközi vezetési tanácsadó megbízásából. A bajnokok trénereként is ismert szakember szerint az emberek jelentős része pontosan tudja, mit kellene csinálnia, de mégsem teszi.
2019. március 2. szombat 09:13 - HírExtra
 

Mi miatt nem érték el az emberek a céljaikat 2018-ban? – erre a kérdésre keresték a választ a felmérésben, amelyre végül 140 válasz érkezett. A visszajelzésekből elég összetett kép rajzolódik ki.

A három legfőbb oka a kudarcoknak a halogatás (19%), az ezzel sokban összefüggő időhiány (18%), és a céltalanság (13%).

- Bár ezt nem nagyon szeretik hallani, de sajnos a valóság az, hogy a céljaink eléréséhez nem csak kitartásra és bátorságra, hanem igen sok önfegyelemre is szükség van – magyarázza Kasza. Az állandó napi rutin, a komfortzónánkban való bennragadás és a „nemszeretem” dolgok folyamatos tologatása nagy ellenségeink a terveink megvalósításában.

Szintén sokan hivatkoztak arra, hogy nem jut elég idejük arra, hogy a céljaikon dolgozzanak. Kasza úgy véli, ez igazából egy ürügy, hiszen az időhiány csak a halogatás egyik következménye. A szakértő szerint az emberek jó egyharmada igenis tudja, mit kellene tennie, de vagy nem szánnak rá elég időt, vagy pedig egyszerűen nincs kedvük elintézni, és a könnyebb utat választják: a kifogáskeresést.

A célok realizálásának szintén gátja lehet, ha valaki túl sokat gondolkodik, és azt sem tudja kitalálni, mit is akar elérni valójában.

- Ha valakinek nincs célja, akkor sodródni fog, mint egy falevél – jegyzi meg Kasza Tamás megértően hozzátéve, hogy néha tényleg nagyon nehéz kigondolni, hogy merre tovább.

Az akadályozó tényezők között meghatározó volt még a segítség hiánya (10%), a figyelem megosztása (10%) és a motiváció elvesztése (8%).

- 10-ből egy esetben bizony érvényes, hogy valaki más szándékosan keresztbe tesz nekünk, és vagy konkrétan vagy lelkileg korlátoz bennünket – mondja Kasza Tamás, aki az „Állj ki magadért!” című díjmentesen letölthető könyvében kínál megoldást erre a problémára.

Sokszor veti vissza az embereket az is, hogy más feladatokkal kénytelenek foglalkozni, vagy egyszerűen más dolgokon rágódnak – mindez azonban egy lépéssel sem viszi őket közelebb a céljaikhoz. Ugyanilyen nehézséget jelent a kiábrándultság is. A veszteségek, kudarcok okozta lelkiállapotban az ember könnyen veszti el a hitét a saját lehetőségeiben és képességeiben.

A pénz és az önbizalom hiánya ugyanolyan sokszor megjelölt akadályozó tényező, mint a család bővülése – ezeket az okokat a válaszadók 6-6 százaléka nevezte meg.

- Teljesen megértem azokat, akik inkább a most született gyerekeikre fordítják az idejüket, az energiájukat. Egyáltalán nem éri meg hajtani a céljaink után, ha közben a gyerekünkből semmit sem látunk – fejtegeti a szakértő.

Sokaknak ugyanakkor talán meglepetés, hogy százból csupán hat ember hivatkozik arra, hogy nincs elég pénze a céljai megvalósításához. Az ugyanilyen elgondolkodtató, hogy a sokszor emlegetett önbizalomhiány sem jelent gondot a nagytöbbségnek.

- Ezek szerint mi, magyarok nagyon is tudjuk, mit kéne csinálnunk. Úgy látjuk, van hozzá elég pénzünk és önbizalmunk is, de nem teszünk semmit. Nekem erről Pató Pál jut eszembe – összegzi a felmérés tanulságait Kasza Tamás, hozzátéve, hogy mindig vannak, akiknek csak egy utolsó lökésre van szükségük. Ők az aggódók (4%), akik valami jelre vagy a csillagok szerencsés együttállására várnak. Azonban a legtöbb esetben soha nem jön el a megfelelő pillanat. Kasza Tamás legtöbb sikeres ügyfele például úgy kezdett bele a vállalkozásába, hogy vettek egy mély levegőt, becsukták a szemüket, és ugrottak.

- Ez persze nem mindenkinek való, de a célokról és azok megvalósításáról viszont nagyon fontos tanulni. Szerintem ugyanis az egész élet erről szól – hangsúlyozza a tréner.
Forrás: Liberatus PR
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását