2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Környezetkímélő technológiáké a jövő

Az energiaszektor új, innovatív környezetkímélő technológiákra való átállásának sikere kulcstényezőnek számít az európai versenyképesség megőrzésében, de a meglévő nukleáris és megújuló forrásokra is támaszkodni kell ahhoz, hogy az ágazaton belül jelentős eredményeket lehessen elérni - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) keddi tájékoztatása szerint Kaderják Péter, a tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára az uniós Energia Tanács hétfői ülésén Brüsszelben.
2019. március 6. szerda 09:32 - HírExtra
 

A közlemény szerint a "Tiszta bolygót mindenkinek - Európai hosszú távú stratégiai jövőkép egy virágzó, modern, versenyképes klímasemleges gazdaságról" című, előkészületben lévő stratégia célja, hogy a kontinens továbbra is vezető szerepet töltsön be a globális éghajlat-politikai fellépés területén. A törekvések kiemelt eleme az alacsony üvegházhatásúgáz-kibocsátású gazdaságra való áttérés 2050-ig egy költséghatékony, szociálisan méltányos átállás eredményeként. A tervezett stratégiában kiemelt szerepet kap a kibocsátások jelentős részéért felelős energiaszektor átalakítása.

Kaderják Péter kifejtette: a kibocsátás-csökkentési törekvés erősítése különösen nagy terhet jelent a villamosenergia-szektor és az energiaintenzív ipari ágazatok számára. Az átállás során figyelembe kell venni a tagállamok energiamixét meghatározó egyedi körülményeket és sajátosságokat, így különösen a gazdaságukat és a környezeti adottságokat. Az Európai Uniónak megfelelő intézkedéseket kell tennie, hogy el lehessen kerülni a fejlettebb és kevésbé fejlett régiók, országok közötti szakadék további mélyülését - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, hogy az atomenergia hosszú távon a magyar energiamix része marad.

A magyar kormány fontos elvárásként kezeli az energiaellátás biztonságát, az ipar versenyképességének megőrzését és a megfizethető energia biztosítását a fogyasztók számára. Mindezek miatt fontos irány a helyi, fogyasztási helyhez közeli, főleg megújuló energiaforrásokat használó villamosenergia-önellátás feltételeinek kiépítése, ami a szállítási veszteségek minimalizálásában is szerepet játszik. Magyarországon már jelenleg is elsőséget élveznek az energiahatékonyság növelésére irányuló beruházások - hangsúlyozta Kaderják Péter.

Az ITM közleményében kitért arra is, hogy a közlekedési energiafelhasználás dinamikus növekedése ellehetetlenítheti az ipari ágazat és az energiaszektor erőfeszítéseit, ezért a kibocsátás-csökkentésbe fokozottan be kell vonni a közlekedési szektort is. A már ismert elektromobilitási tervek és flottaszintű kibocsátásra vonatkozó szabályok mellett további intézkedésekre is szükség van.

Az ülésen elfogadták a tanácsi pozíciót a gumiabroncsok címkézéséről szóló tervezetről, amelynek célja, hogy a könnyebben hozzáférhető információk a biztonságosabb, csendesebb és hatékonyabb gumiabroncsok vásárlására ösztönözzék majd a felhasználókat - közölte a tárca.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását