2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Londoné a felelősség

A zsákutcából a kiutat csakis Londonban lehet megtalálni - jelezte kedd este a francia elnöki hivatal, miután a londoni alsóház elutasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.
2019. március 13. szerda 09:06 - HírExtra
 

"Franciaország sajnálja a ma esti szavazás eredményét, de semmi esetre sem fogadja el a Brexit időpontjának elhalasztását az Egyesült Királyság alternatív és hiteles stratégiája nélkül" - hangsúlyozta az Elysée-palota.

"Azok után, hogy az Európai Unió decemberben, januárban és márciusban is további garanciákat adott az Egyesült Királyságnak, a kilépési feltételekről szóló tárgyalások végére értünk. A kiút a jelenlegi zsákutcából csak Londonban található meg" - fogalmazott a francia elnökség. "Ahogy az Európai Unió többször és határozottan megerősítette, a kilépési szerződés nem tárgyalható újra. Ez érvényes az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célzó mechanizmusra (backstop) is a közös piac integritásának megőrzésével" - tette hozzá.

Párizs jelezte, uniós partnereivel "folytatja a felkészülést, hogy készen álljon március 29-re az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós távozására".

"Amennyiben az Egyesült Királyság a tárgyalási időszak kiterjesztését kérné, megvizsgálnánk és egyhangúlag döntenénk róla. De ahogy a köztársasági elnök jelezte, semmi esetre sem fogadhatunk el halasztást az Egyesült Királyság alternatív és hiteles stratégiája nélkül" - jelezte a francia elnöki hivatal.

A Brexit-egyezményre 242, a megállapodás ellen 391 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 149 fős többséggel vetette el a megállapodást. A brit parlament választott kamarája két hónapon belül másodszor utasította el a konzervatív párti kormány által novemberben elért 585 oldalas egyezményt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását