2024. március 29. - Auguszta

Rétvári a magyarok teljesítményéről beszélt

Európában a magyarok teljesítményét is ugyanúgy kell értékelni az élet minden területén, ahogy más nyugat-európai emberekét - emelte ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára az állami kitüntetések átadása alkalmából rendezett szerdai budapesti ünnepségen.
2019. március 14. csütörtök 09:50 - HírExtra
 

Rétvári Bence a Magyar Arany Érdemkereszt, a Magyar Ezüst Érdemkereszt és a Magyar Bronz Érdemkereszt elismerések átadásán rámutatott: a közösségnek, a nemzetnek és a kormánynak egyaránt fontos, hogy a most díjazottak teljesítményét a világon mindenütt hasonlóképpen elismerjék.

Ahhoz azonban, hogy a magyar emberek munkáját ugyanúgy értékeljék, és a tudomány, a sport vagy az élet más területén nyújtott teljesítményük mindenki szemében egyenértékű legyen, még sok a teendő - mondta az államtitkár. Hozzátette: mintha arra kárhoztatták volna a közép-európai országokat, hogy végrehajthatják, amit mások kigondoltak. Véleménye szerint szükség van arra, hogy egyenlő félként tekintsenek ránk, és a magyarok teljesítményét is ugyanúgy értékeljék, mint más nyugat-európai országok polgáraiét.

Hangsúlyozta: 1848-49-ben nagyon sok ember volt, aki a saját szabadságáért és a nemzet függetlenségéért kész volt akár az életét is feláldozni. Két évtizedre volt szükség, hogy 1867-ben, a kiegyezéskor, a magyar embereket, érdekeiket, méltóságát, teljesítményét, jogát ugyanúgy értékeljék, mint az osztrákokét, vagy más birodalmi tartományban élőkét.

Amire a Habsburgok rájöttek 1867-ben, itt lenne az ideje, hogy Európában sokan rájöjjenek 2019-ben: arra, hogy a Lajtától keletre élők történelme, művészete ugyanolyan értékes, és a szavukat is ugyanúgy figyelembe kell venni.

Rétvári Bence szerint ha az életben valaki előre akar lépni, változtatni akar, vállalnia kell a kihívásokat, az esetleges konfliktusokat, és erőfeszítéseket kell tennie.

Hozzátette: ma olyan embereket ünnepelnek, akik megváltoztatták valamilyen területen a környezetüket. Akik nemcsak beletörődni akartak abba, hogy az életüket mások alakítják, hanem saját közösségük és a nemzet jövőjét valamiféleképpen befolyásolni akarták. A díjazottaknak nemcsak a saját jövőjük megalapozása, a sikerük volt a fontos, hanem kisebb-nagyobb közösségüké is, mások életét is szerették volna egészségesebbé, teljesebbé, boldogabbá tenni.

Az államtitkár kiemelte: a díjakkal egyrészt azt ismerik el, amit a díjazottak az elmúlt években letettek az asztalra, a kitüntetés ugyanakkor egyfajta példaként állítást is jelent. Azt szeretnék, ha sok magyar fiatal - aki esetleg ma még nem tudja mit szeretne csinálni - példát merítene a kitüntettek teljesítményéből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását