2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Hogyan válasszunk karikagyűrűt?

Egy gyűrű, mégis hihetetlen sok mindent kifejez. Egy végtelen karika, ami az örökké tartó szerelmet szimbolizálja. Nem könnyű kiválasztani a megfelelőt, mi mégis megpróbálunk pár tanácsot adni, hogy könnyebb legyen.
2019. március 27. szerda 17:50 - HírExtra
 
Gyors gyűrű történelem

Az első karikagyűrű megjelenése a legendák szerint az ókori Egyiptom területére tehető, mikor egy ifjú fáraó egy gyűrűt ajándékozott a leendő hitvesének szerelme jeléül. Ezt a szokást később az ókori Rómában is átvették, majd szépen terjedt az egész világon. Míg a 13. századig csak a nők hordták a karikagyűrűt, később a férfiak körében is divatot teremtett. Az anyaga korábban kender és egyéb hasonlóan sérülékeny anyag volt, de idővel rájöttek, hogy a tartósabb anyagokkal sokkal hatékonyabban lehet szimbolizálni a szerelmük időtlenségét. Ahogy a gyűrű az örökkévalóságot és a szerelem tartósságát hivatott jelképezni, úgy ez a jelentése a mai napig megmaradt, és szép hagyományként él tovább.

Fontos, hogy a jegygyűrűt ne keverjük össze az eljegyzési gyűrűvel, bár akadnak párok, akiknél ez egy és ugyanaz, azaz nem egy külön, köves eljegyzési gyűrűvel kérik meg a menyasszony kezét, hanem már rögtön azzal, amit egy életen át viselni fognak. Az eljegyzési gyűrűt az esküvőig a bal kéz gyűrűsujján, azután pedig a jobb kézen viselik a párok, így jelezve, hogy ők összetartoznak.

Nem mindegy ám, hogy milyen anyagból készül a karikagyűrű, hiszen számos lehetőség áll előttünk. Az allergiásoknak fontos tudniuk, hogy az esetükben a palládium, illetve az arany palládiummal történő ötvözése a hatékony megoldás a tökéletes karikagyűrű szempontjából. Azoknak, akiknek nincsenek ilyen jellegű problémája, máig a legnépszerűbb választás az arany karikagyűrű, igaz, már nem feltétlenül a hagyományos sárga arany színben. Ez főleg azt jelenti, hogy egyre nagyobb teret hódítanak a rózsa arany és a fehér arany karikagyűrűk is, sőt, ezeknek a kombinációja sem kelt meglepetést egy ékszerkészítő szakemberben sem. Ahogy a színben, úgy a formában is egyre nagyobb divat a nem szokványos. Tehát nem kell meglepődni ha valakin különböző, geometrikus alakzatú karikagyűrűt látunk.

Vannak, akik örömmel tetetnek követ a jegygyűrűjükbe, míg mások idegenkednek tőle, itt sem lehet azt mondani, hogy csak az egyik látásmód az ideális. A férfiaknál máig ritka, hogy köves gyűrűt válasszanak, míg a nőknél már szinte alapkövetelmény. Persze a kő is lehet gyémánt a maga elegáns szépségével, de egyre több a színes, más drágakővel díszített darab is.

A felület kérdésében is egyre jobban megoszlanak a vélemények, vagyis már nem csak a hagyományos fényes a divat, hanem egyre népszerűbb a matt, valamint a kettő kombinációja. Akik a hagyományosabb karikára esküsznek, előszeretettel vésetnek néhány szót a gyűrű belsejébe, ezzel is egyedibbé téve azt. Nem is beszélve a külső mintázatról, ami lehet darabonként változó, de akár olyan is, ami akkor rajzolódik ki, ha a 2 egyben van.

A gyűrű mérete is egyénenként változó, bár örök érvényű ajánlás, hogy a vékony, hosszú ujjakra mehet a vastagabb, míg a rövidebb ujjakra inkább a vékonyabb darabok, mert optikailag nyújtja azt.

Ár tekintetében a határ a csillagos ég, ezért mindenkinek érdemes jó előre tisztázni magában, hogy mennyi az az összeg, amit megengedhet magának anélkül, hogy azt nagyon megérezné a pénztárcája.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását