2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Mélyponton az uniós feldolgozóipar

Közel hatéves mélypontra süllyedt az euróövezet feldolgozóiparának teljesítménye márciusban.
2019. április 2. kedd 08:34 - HírExtra
 

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport hétfőn közölt végleges adatai szerint az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 47,5 pontra esett, ami 2013 áprilisa óta a leggyengébb adat. A végleges szám kissé kedvezőtlenebb az előzetesen közölt 47,6 pontnál. Februárban 49,3 ponton állt az index.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Márciusban már a második egymást követő hónapban állt az 50 pontos küszöb alatt az index.

Az új megrendelések beérkezése 2012 decembere óta a legnagyobbat csökkent, az exportmegrendelések visszaesése pedig 2012 augusztusa óta a legnagyobbnak bizonyult. A feldolgozóiparban a foglalkoztatás négy éve a legkisebb, stagnálás közeli növekedést mutatta márciusban.

A vizsgált nyolc euróövezeti ország közül a három legnagyobb gazdaságában volt a legalacsonyabb, ráadásul 50 pont alatti a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke márciusban. Németország feldolgozóipara már a harmadik egymást követő hónapban zsugorodott, a BMI 44,1 pontra, 80 havi mélypontra csúszott le. Olaszország 47,4 ponttal 70 havi, Franciaország pedig 49,7 ponttal 3 havi mélypontra került. Spanyolország feldolgozóiparának teljesítménye kissé javult, 50,9 ponttal kéthavi csúcsra emelkedett.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait kommentálva rámutatott: a márciusi adatsor azt mutatja, hogy az euróövezet feldolgozóipara a legsúlyosabb visszaesést éli át a régió adósságválságának tetőzése, 2012 óta. Márciusban a termelés nagyjából 1 százalékkal csökkent negyedéves összevetésben. A lefelé mutató kockázatok fokozódtak, így a második negyedévben tovább romolhat a helyzet.

A kereskedelmi háborúk miatti aggodalmak, a vámok, a növekvő politikai bizonytalanságok, a Brexit és a gazdasági előrejelzések rontása széles körben hűtötték a vállalatok tevékenységét és az üzleti bizalmat. A költségcsökkentések még szembeszökőbbek lettek, a vállalatok egyre inkább a kockázatkerülést választják, különösen a foglalkoztatottság terén. Németországban és Olaszországban már csökkent a foglalkoztatottak száma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását