2024. április 19. - Emma

Brexit: minél tovább húzzák, annál kisebb a valószínűsége

Minél tovább húzza Nagy-Britannia az Európai Unióból való kilépést, annál kisebb a valószínűsége, hogy bekövetkezik - mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerda reggel az M1 aktuális csatornán.
2019. április 3. szerda 10:09 - HírExtra
 

Az elemző elmondta, az Európai Unió álláspontja világos, nem akarják újratárgyalni a kilépés feltételeinek azon pontjait, amelyekben már megállapodtak. Ugyanakkor Nagy-Britannia számára ez egy rossz alku, ezért ennek megváltoztatásában érdekelt.

Mind Angela Merkel német kancellár, mind pedig Emmanuel Macron francia államfő nyilatkozataiból az érződik, már elképzelték a britek nélküli uniót, amelyben a "német-francia tengely dominál", ezért a kilépést minél előbb szeretnék lezárni.

Theresa May szerint a brit EU-tagság megszűnésének további halasztására van szükség annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a megállapodás nélküli kilépés az Európai Unióból. A konzervatív párti brit kormányfő kedd este, hétórás kabinetülés után, Downing Street-i hivatalában felolvasott nyilatkozatában egyenes utalást tett arra is, hogy széles körű, az ellenzéket bevonó pártközi egyezséget kíván elérni a továbblépéshez.

May kijelentette: a kormány a lehető legrövidebb halasztásra törekszik, amely csak addig tart, amíg sikerül elfogadtatni "egy megállapodást" a Brexit feltételrendszeréről.

London tavaly novemberben megállapodásra jutott az EU-val a kilépés feltételeiről, ezt azonban a londoni alsóház eddig háromszor elutasította. A brit EU-tagság az eredeti tervek alapján múlt pénteken megszűnt volna, de Theresa May a kialakult patthelyzet miatt a kilépés elhalasztását kérte június 30-ig.

A márciusi EU-csúcstalálkozón született kompromisszumos megoldás szerint az Európai Unió május 22-ig tartó halasztásba egyezett bele, de ehhez a Brexit-egyezményt a korábbi kilépési határidőig, vagyis múlt pénteken, közép-európai idő szerint éjfélig jóvá kellett volna hagynia a brit parlamentnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását