2024. április 19. - Emma

Borravaló kisokos avagy adjunk-e, és ha igen, mennyit?

Mindenki ismerheti azt az érzést, amikor maximálisan elégedett egy étteremben, és ezt szeretné egy bizonyos összeggel kifejezni, de nincs tisztában azzal, hogy mennyit is illene adni.
2019. április 19. péntek 18:55 - HírExtra
 
Vagy a taxiban a viteldíj mellé illik-e adni egy kis jattot a sofőrnek? Ez mind olyan kérdés, ami valamilyen szinten személyre szabott, de ettől függetlenül vannak a százalékok, amik hamar megoldják a dilemmánkat.

A borravaló intézménye alapvetően arra szolgál, hogy egy jelképes összeggel köszönjük meg az adott szolgáltatásban közreműködők munkáját, amennyiben elégedettek vagyunk vele. Ha nem, akkor a jatt hiányával azt is kifejezésre juttathatjuk, burkolt, diszkrét stílusban.

Kis hazánkban átlagosan a végösszeg 10 százalékát illik borravaló fejében adni, de nem ritka az sem, hogy ha nagyon elégedettek vagyunk, akkor a 15 százalék is elfogadott. Ez persze igényel némi fejszámolást a végén, így nem véletlen, hogy a felszolgáló kérésre kihozza a számlát, majd magunkra hagy minket vele. Az összeget látva könnyedén kiszámolhatjuk, hogy mennyi is az a bűvös 10 százalék, de szükség esetén jó szolgálatot tehet egy okos kis borravaló kalkulátor. Ebben az esetben már a végösszeget úgy kapjuk meg, hogy abba beleszámolja a borravalót is, így nekünk még összeadni sem kell.



Amennyiben egy étteremben van szervízdíj, akkor azt a vendégek előszeretettel azonosítják azzal, hogy így mentesülnek a borravaló adásának kérdésköre alól. Ez csak az egyik oldal vélekedése, bár mindegyik variációnak van létjogosultsága. A szolgáltatást nyújtó felek szerint pedig általában ez nem egyenértékű a borravalóval, hiszen a szervízdíjjal a kiszolgálást, mint szolgáltatást fizetik meg, nem pedig a saját elégedettségükről adnak bizonyságot.

A borravaló esetében érdemes 500 és 1000 forintos összegre kerekíteni. Vagyis ha az átlag 10 százalékos borravalóval együtt 7870 forintra jön ki a számla végösszege, akkor abból már nem feltétlenül illik visszakérni, hanem 8000 forintot fizetni. Ugyanez igaz a 4430 forintra is, elegendő 4500 forintból visszakérni.

A borravaló adásának a mikéntje is egy külön kérdést vet fel, hiszen ma már nem illik a filmekben látott módon, az asztalra odahajítani, vagy akár csak otthagyni a pénzt és elszelelni. Ez inkább a filmek privilégiuma. Általában a számla mellé illik odatenni a kiszámolt összeget, vagy ha túl nagy pénzzel fizetünk, akkor illik megjelölni az összeget, ami feletti részt visszakérjük. Tehát a fenti példával élve 10000 forintos esetében 8000-ből kérni vissza, így a pincér tudja, hogy mennyit hozzon.

Természetesen országonként változik, hogy hol, mi a módi. Míg Kínában és Japánban inkább megsértődnek a borravalón, addig Amerikában inkább az összeg 20 százaléka az, ami az alap borravalónak mondható. Ha bizonytalan vagy, hogy egyes szituációkban mennyit érdemes pluszban fizetni, keresd fel a kiszamolo.com oldalt és húzd ki magad a nehéz helyzetekből kalkulátoraik segítségével.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását