2019. július 23. - Lenke

Hogyan ellenőrzik a gyémántok tisztaságát?

Az ékszerek története régmúlt korokra nyúlik vissza. Míg azonban az ősidőkben kizárólag a természetben talált alapanyagokat használták fel, szinte változatlan formában, addig manapság egészen különleges, műalkotásnak is beillő kiegészítőkkel találkozhatunk a kínálatban. Közöttük is előkelő helyet foglalnak el a gyémánt ékszerek, melyek változó árfekvésben és megjelenéssel elérhetőek.
2019. április 21. vasárnap 17:31 - HírExtra
 
Az árkategóriát nem csak a gyémánt csiszolata határozza meg, hanem annak színe, tisztasága, valamint karátban mért súlya. A gyémánt tisztasága például azt mutatja, hogy a kő színe mennyire egyenletes eloszlású, valamint vannak-e benne a tisztaságot befolyásoló zárványok. A gyémántok tisztaságának ellenőrzését tízszeres nagyítás alatt végzik, méghozzá egy úgynevezett speciális nagyító, a lupé segítségével. A már említett zárványok rányomják bélyegüket a tisztaságra, és befolyásolják a gyémánt színét is. Az így keletkezett értékcsökkenés természetesen a zárványok számától, méretétől és intenzitásától is függ. Többféle tisztasági kategória létezik, de természetesen a gyémánt súlya is befolyásolja az árat.

Egy gyémántok rangsorolásakor alkalmazott karát megjelölés nem egyenlő azzal a karát kifejezéssel, amit az aranynál alkalmazunk. Egy karát gyémánt 200 mg-nak felel meg. Persze nem mehetünk el az alapanyag csiszolása mellett sem, melynek köszönhetően a gyémánt rejtett szépségei a leginkább kifejezésre juttathatóak. Az eljárás segítségével tulajdonképpen a kő tulajdonságait optikailag sikerül javítani.

A kiegészítők segítségével nem csak a leánykérés napja aranyozható be, hanem a mindennapokban is remek választásnak bizonyul a megfelelő ékszer. Akár a legegyszerűbb ruhadarab is feldobható egy jól eltalált darabbal, de természetesen az alkalmi megjelenés elmaradhatatlan elemeinek is számítanak az arany és ezüst ékszerek. A gyémántok között is megtalálhatóak olyan típusok, melyek a még megfizethető kategóriában vannak, de persze a luxus színvonal iránt érdeklődők is széles választékból keresgélhetnek.

A nyakláncok és a fülbevalók soha nem mennek ki a divatból, de a gyűrűk, és közöttük az összetartozást jelképező fajták is nagy érdeklődésre tartanak számot. Az esküvői szezonhoz közeledve akár prémium kategóriás darabokra is eshet a választás, melyek a nagy napot főszereplőként és vendégként is garantáltan feldobják majd.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását