2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Így teljesít a magyar turizmus

Márciusban a húsvéthatás határozta meg az idegenforgalmi statisztikát, a külföldi és belföldi vendégek által eltöltőtt éjszakák száma is csökkent a tavaly harmadik havihoz képest, mivel a húsvét tavaly márciusra, idén viszont áprilisra esett, a szezonális és naptárhatás figyelembevételével azonban mindkét adat nőtt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai hivatal (KSH).
2019. május 10. péntek 15:30 - HírExtra
 

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 4,1 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 4,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldi vendégforgalom 1,7, a belföldi vendégforgalom 3,7 százalékkal nőtt.

A kereskedelmi szálláshelyek márciusi bevételei a vendéglátás bevételeinek 20,3 és a szállásdíj bevételek 0,5 százalékos növekedése folytán 3,2 százalékkal meghaladták a tavaly márciusiakat és 34,874 milliárd forintot értek el.

A vendégek száma összesen 2,2 százalékkal, a vendégéjszakák száma 4,4 százalékkal maradt el a tavaly márciusitól. A 856 ezer külföldi és belföldi vendég együttesen 1,963 millió vendégéjszakát töltött el a szálláshelyeken. Márciusban a kereskedelmi szálláshelyekre érkező külföldi vendégek száma 2,8 százalékkal csökkent, alapvetően amiatt, hogy a húsvét tavaly márciusra, idén viszont áprilisra esett. A szálláshelyekre érkező 405 ezer külföldi vendég 998 ezer vendégéjszakát töltött el.

A belföldi vendégek száma 1,7 százalékkal csökkent. A vendégek száma 451 ezer, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 965 ezer volt. A belföldi vendégforgalom alakulására hatással volt az is, hogy a múlt évben a március 15-ei hosszú hétvége négynapos volt, illetve a nagypéntekkel kezdődő húsvéti ünnepek és az iskolai tavaszi szünet kezdete is márciusra esett - tudatta a KSH.

Az első negyedévben az együttesen 2,199 millió külföldi és belföldi vendég száma 0,3, meghaladta az egy évvel korábbit a vendégéjszakák száma 1,2 százalékkal, 5,078 millióra csökkent.

Márciusban a Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 13 százalékkal többet, összességében 1,552 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Január-márciusban a külföldi vendégek száma 0,7 százalékkal nőtt, a belföldieké az előző év azonos időszakának szintjén maradt. A külföldiek által eltöltött 2,580 millió vendégéjszaka 1,0 százalékkal, a belföldiek 2,498 millió vendégéjszakája1,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A tavalyi első negyedévhez képest 0,8 százalékponttal csökkent a szobák kihasználtsága, de az egy szállodai szobára jutó szállásdíjbevétel (REVPAR) 4,0 százalékkal, átlagosan napi 9141 forintra, a teljes bevétel (TREVPAR) még jobban 5,8 százalékkal 17 088 forintra nőtt.

A kereskedelmi szálláshelyek első negyedévi bevétele 6,3 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva és elérte a 91,662 milliárd forintot. Ebből a szállásdíj bevételek 48,869 milliárd forinttal részesedtek és 4,6 százalékkal nőttek, a vendéglátásból eredő bevételek 20,6 százalékkal 25,492 milliárd forintra emelkedtek. A szálláshelyek egyéb bevételei 5,9 százalékkal visszaestek a tavalyi első negyedéviről, de így is 17,3 milliárd forintot tettek ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását