2024. március 19. - József, Bánk

LMP: a klímaváltozás az igazi fenyegetés

A klímaváltozás a legnagyobb fenyegetés a Földre, az európai parlamenti (EP-) választás pedig sorsdöntő, mert azt kell eldönteni, hogy tovább akarunk-e élni a bolygón - mondta a Lehet Más a Politika (LMP) EP-listavezetője az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorsávjában, pártja programját ismertetve a május 26-i EP-választásra.
2019. május 16. csütörtök 12:01 - HírExtra
 

Vágó Gábor azt mondta, a száz legnagyobb szennyező vállalat az üvegházhatású gázok kibocsátásának kétharmadáért felelős. Ezeket a vállalatokat a párt listavezetője klímabűnözőknek nevezte, tettüket pedig emberiség elleni bűntettnek.

Szerinte a zöldek képesek megállítani a klímabűnözőket és a klímaváltozást, mert - köszönhetően az egységes álláspontnak - ők alkotják a legerősebb és legegységesebb frakciót az Európai Parlamentben.

Fontos a szelektív hulladékgyűjtés és a környezetbarát életmód, de ezek az egyéni szinten tett lépések már nem elegek. Ahhoz, hogy ne legyen vége az emberiségnek, közösségi cselekvésre van szükség - mondta Vágó Gábor, aki szerint valódi cselekvést csak a zöldekre leadott szavazat jelent.

Hozzátette, Magyarország legnagyobb klímabűnözője Mészáros Lőrinc, bűnösségét bizonyítja, hogy a Mátrai Erőmű közelében sok a rákos megbetegedés. Az unió által képviselt agrárpolitika, a nagytáblás gabonatermelés és a talajmunkálási módszertan is elősegíti a klímaváltozást - tette hozzá.

Ha Európa nem tud érdemben változtatni azon, hogy fenntartható módon termeljen a gazdaság, akkor az egész bolygón visszafordíthatatlan természeti folyamatok indulnak majd be, amely miatt a természeti létfeltételek is megváltoznak - folytatta Vágó Gábor.

Az LMP EP-listavezetője a műsorban papírlapokat maga elé tartva nyomatékosította mondandóját. A lapokon olyan klímaváltozással kapcsolatos szövegek szerepeltek, mint hogy tovább nőtt a légköri szén-dioxid-koncentráció, soha olyan meleg nyár nem volt még, mint tavaly, és a klímaváltozás lassan Alaszkát is felolvasztja.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. döntése értelmében az európai parlamenti választáson listát állító kilenc párt ötperces bemutatkozási lehetőséget kap az M1 aktuális csatorna reggeli műsorsávjában. A közmédia a sorrendről sorsolással döntött, a pártok képviselői május 6-ától 16-áig hétköznapokon érkeznek a stúdióba. A választási program ismertetésére vonatkozó öt percet a törvényben garantált időkereten felül biztosítja a pártok számára a közmédia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását