2024. március 19. - József, Bánk

Mire használható pontosan egy többcélú létra?

Amikor meghalljuk a létra szót, a legtöbben minden bizonnyal egy hagyományos, építkezéseknél, felújításoknál vagy különféle kerti munkák során használatos létrára fogunk gondolni. Ennél azonban mára lényegesen összetettebb lett a kép.
2019. május 16. csütörtök 10:41 - HírExtra
 
A létráknak ugyanis vannak különféle fajtái, illetve felépítésük és felhasználhatóságuk szempontjából is eltérőek lehetnek. Ebben a bejegyzésben egy speciális fajtát szeretnénk kiemelni, és egy kicsit részletesebben megvilágítani. Vizsgáljuk meg tehát, hogy egész pontosan mire is használható pontosan egy többcélú létra?

A létrák alap felépítéséről

Alapvetően kétféle csoportra oszthatjuk fel őket, név szerint támasztólétrákra és állólétrákra. Előbbiek egyszerűbb szerkezetből állnak, hiszen mindössze a két hosszú szár közé illesztett foksorból állnak össze. Nevük abból az egyszerű felismerésből ered, hogy a használatkor valaminek neki kell támasztani őket.

Magánál a kitámasztásnál minden esetben körültekintően kell eljárni, ha el szeretnénk kerülni a balesetveszélyt. A lábaknál, illetve a száraknál is egy stabil pontot célszerű megválasztani ehhez.

Az állólétrák sajátossága, hogy két száruk is van, amik egy felfordított V alakban támaszkodnak a talajra. Ennek a kialakításnak köszönhetően nagyobb biztonságot képesek nyújtani a felhasználójuknak. Természetesen ezzel is el lehet dőlni, de a helyesen megválasztott talaj már elég biztosíték lehet. Illetve az sem mellékes, hogy az állólétrákhoz nem kell támasztékot keresni.

A létra fajták különféle csoportjairól


A támasztólétrák között megtalálhatjuk a fix hosszúságúakat, valamint a bizonyos határokon belül állítható magasságúakat. Az utóbbi típus egyforma hosszúságú létraszárakból áll össze, amelyeket széttolva és aztán rögzítve meg tudjuk hosszabbítani a létra magasságát.

Az állólétrákat elkülöníthetjük egy oldalon, illetve a két oldalon járható létrák típusára. Elnevezésük abból ered, hogy míg az első változatnál csak az egyik oldalon vannak fokok, a másodiknál mindkettőn. A mászó oldal hosszúsága, a nyitott létra magassága és a létráról elérhető magasság mind-mind olyan paraméterek, melyek az állólétrák kapcsán jellemzők.

Mit nevezünk többcélú létrának?


Azokat szokás többcélú létráknak nevezni, amik magukban képesek egyesíteni a különféle létrafajták leghasznosabb sajátosságait, ennek köszönhetően pedig széles igénykör szerint használhatóak. Nagy előnyük, hogy a magasság és a kitámasztás jellemzőiben is nagyon rugalmasak, egyúttal egyszerűen használhatóak és biztonságosak.

Az egyik eklatáns példa az allvanybazis.hu oldalon is elérhető úgynevezett három részes típus. Használható egyaránt háromrészes támasztólétraként, illetve állólétraként is akkor, ha két részt összetámasztunk, és ennek megfelelően rögzítünk.

Emellett érdemes kiemelnünk az egészen picire összecsukható teleszkópos létrákat is, amelyek között olyan is elérhető, amelyik csomagtartónyi méretűre összecsukva szállítható, majd pedig akár négy méter magasra is felállhatunk rajta.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását