2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megkezdődött az Uniós Fejlesztések Nyílt Napja

Idén kilencedik alkalommal tartják az Uniós Fejlesztések Nyílt Napja országos rendezvénysorozatot, amelyhez csatlakozva Magyarország hat nemzeti parkja szervez programokat. Szombaton a Nógrád megyei Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen vulkán nappal is várják az érdeklődőket.
2019. május 31. péntek 11:11 - HírExtra
 

Akik az Innovációs és Technológiai Minisztérium Európai Uniós Fejlesztésekért Felelős Államtitkárságának információs pultjaihoz látogatnak, megtudhatják, hogy a Széchenyi 2020 program keretében milyen lehetőségekkel támogatja a kormány hazánk természeti kincseinek és évszázados hagyományainak megőrzését - írják a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó terület honlapján.

A minisztérium interaktív kiállítása és játékprogramjai az Ősfenyő Belépő Látogatóközpont melletti területen kapnak helyet. Bemutatják Ipolytarnócon a virtuális homokozót, szó lesz a nap során arról, hogy mivel foglalkozik egy természetvédelmi őr. Évmilliók dokumentumai címmel kőzetbemutatóval is várják a látogatókat, akik megismerkedhetnek a kisvizes élőhelyek világával, valamint madárlesen is részt vehetnek a Lombkorona tanösvény mentén. A Miocén Parkban tematikus túrát vezetnek a jelenkortól a 20 millió évvel ezelőtt bekövetkezett ipolytarnóci vulkáni katasztrófáig.

A tematikus nap különleges eseménye lesz a "vulkánshow". A Magyar Tudományos Akadémia és az ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának segítségével, Harangi Szabolcs professzor vezérletével interaktív szerepjátékra kerül sor, ráadásul az Ősfenyő Belépő fogadóépületben egy miniatűr vulkán is kitör majd.

A vulkán napon kiderül, mi történik a vulkánmegfigyelő obszervatóriumban, mi van a kürtőcsatornában és a földkéreg alatt, illetve az is, hogy miért működnek a tűzhányók, és hol volt a Kárpát-medence utolsó vulkánkitörése.

Az Európai Uniós Fejlesztések Nyílt Napja programjait a Bükki Nemzeti Park ipolytarnóci területe mellett a Balaton-Felvidéki, az Őrségi, a Hortobágyi, a Körös-Maros és a Kiskunsági Nemzeti Parkban rendezik meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását