2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Uniós pénzeket nyúlt le a kormányfő? Százezrek az utcákon

Több mint százezren tüntettek kedden Prágában Andrej Babis kormányfő ellen, akit a rendőrség az uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsít, és már javasolta a vádemelést is. A főügyész azonban, aki ezt a lépést megteheti, egyelőre nem nyilatkozott.
2019. június 5. szerda 11:17 - HírExtra
 

Andrej Babis helyzetét nehezíti az Európai Bizottság múlt hétvégén nyilvánosságra került könyvvizsgáló jelentése is, amely összeférhetetlenséget állapított meg a kormányfő politikai és vállalkozói tevékenysége között.

Babis a képviselőház kedd délutáni ülésén, amely kiemelten foglalkozott a témával, a jelentést Csehország és a cseh érdekek elleni támadásnak, az állam destabilizációjára irányuló kísérletnek minősítette.

Hangsúlyozta: nincs összeférhetetlenségi helyzetben, mert cégeit, az Agrofert holdingot 2017 februárjában az érvényes törvény értelmében vagyonkezelő alapokba helyezte.

Az Európai Bizottság jelentése szerint az Agrofertnek juttatott támogatások azért sértik az érvényes törvényeket és előírásokat, mert Andrej Babisnak továbbra is befolyása van egykori cégére, kormányfőként befolyásolni tudja és befolyásolja az uniós támogatások szétosztását.

A prágai tüntetés szervezői szerint a Vencel téren összegyűlt tiltakozók száma meghaladta a 120 ezret, míg a rendőrség nem hivatalosan 100 ezer résztvevőről beszélt. Abban azonban egyetértés van, hogy a közszolgálati hírtelevízió által is egyenes adásban közvetített kormányellenes megmozdulás egyike volt az 1989-es rendszerváltás utáni legnagyobb tüntetéseknek.

Tekintettel a váratlanul magas részvételre, a szervezők - a Millió pillanat a demokráciáért civil társulás vezetői - bejelentették: a következő Babis-ellenes tüntetést június 23-án Prága legnagyobb terén, a Letná téren tartják.

A tiltakozássorozat konkrét oka, hogy az ellenzék és a cseh sajtó többsége attól tart, Marie Benesová igazságügyi miniszteri kinevezésének legfőbb célja az volt, hogy nyomást gyakoroljon Pavel Zeman főállamügyészre, akinek döntenie kell a kormányfő elleni esetleges vádemelésről a Gólyafészek-ügyben. Benesová április végén lett az igazságügyi tárca új vezetője, miután elődje saját kérésére távozott.

A Gólyafészek szabadidőközpontot építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építéskor, 2007-2008-ban azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba tavaly júniusban már visszafizette az államnak az 50 millió koronás (623 millió forint) támogatást. A rendőrség egy hónapja vizsgálatait azzal zárta, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, És javasolta az érintettek - Babis, felesége, fia és sógora - elleni vádemelést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását