2024. március 29. - Auguszta

Orosz-ukrán gázháború

Mivel Ukrajna egyelőre nem kész arra, hogy az európai jogrendnek megfelelő, új szerződést kössön az orosz földgáz tranzitjáról, Oroszország hajlandó a jelenlegi megállapodás meghosszabbításával biztosítani az európai fogyasztók ellátását - jelentette ki Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter azután, hogy csütörtökön Moszkvában tárgyalt Maros Sefcoviccsal, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnökével.
2019. június 14. péntek 09:07 - HírExtra
 

"Ukrajna ma még nem kész arra, hogy módosítsa a hatályos törvényeket annak érdekében, hogy az Európában alkalmazott feltételek mellett biztosítsa szerződés megkötését. Valójában a legegyszerűbb megoldás a hatályos szerződés meghosszabbítása, amit felajánlottunk az ukrán félnek" - mondta.

Novak szerint az ukrán fél "konstruktív" magatartása, "elfogadható és gazdaságilag versenyképes tarifák", valamint a Gazprom és a Naftohaz közötti vitás, a választott bíróságokon lévő ügyek lezárása esetén - Moszkva peren kívüli megállapodást javasolt Kijevnek - az ukrán gázszállítási rendszert továbbra is használni lehetne. A miniszter szerint az orosz feltételekkel kapcsolatban ukrán részről nem érkezett ajánlat.

Novak elmondta, hogy az uniós bizottsági alelnökkel nem tárgyalt a 2019 utáni Ukrajnán keresztüli gáztranzit paramétereiről és nagyságáról. A miniszter szerint ez elsősorban a kereskedelmi vállalatok feladata.

Beszámolója szerint megállapodtak arról, hogy szeptember második felében, az ukrán választások és az új kijevi kormány megalakulása után újabb háromoldalú konzultációt tartson Oroszország, Ukrajna és az EU. Közölte, hogy a Gazprom hajlandó felújítani a 2015-ben Kijev által leállított közvetlen gázszállításokat Ukrajnának és 25 százalékkal csökkenteni az árat.

Novak szerint Moszkva diszkrimináció- és politikamentes megközelítést vár el az Oroszországból az Európai Unióba kiépítendő Északi Áramlat 2 és a Török Áramlat gázvezeték ügyében, és elutasítja a projektek ellen egyoldalúan bevezetendő amerikai szankciókat. Kifejezte készségét a Baltikumba irányuló áramszállítás folytatására.

Anton Sziluanov miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter sajtótitkára elmondta: Sefcovic látogatása során megállapodás született egy munkacsoport felállításáról, amelynek feladata a dollár helyett saját devizában történő elszámolásra való áttérés gyakorlati előmozdítása lesz, egyebek mellett az energiakereskedelem területén is. Szó esett európai részvétel lehetőségéről is az orosz nemzeti fejlesztési projektekben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását