2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Látogatás a tóalmási Andrássy-kastélyba

Amikor gyermek születik egy családba, bizony vadászni kell az olyan helyeket, mint amilyen a tóalmási kastély és annak parkja. Miért? Mert csend van, béke és nyugalom, lehet tolni bátran a babakocsit, és közben nézelődni, álmodozni, hogy hajdan vajon milyen lehetett a kastély úrnőjének lenni.
2019. július 19. péntek 11:40 - HírExtra
 
A 31-es úton Nagykáta felé haladva, mikor már elhagyjuk a Gödöllői-dombság lankáit, kitárul a szemünk előtt a Jászság. Lényegében alföldi táj, csekély lankával, de értékéből vajmi keveset veszít így is. Tóalmás felé le kell térni a főútról Tápiószecsőt elhagyván, és egy alsóbbrendű úton érhető el a település. Tipikus falusi házak, kedves, érdeklődő tekintetek.

A tóalmási Andrássy-kastélyt egyszerűen meg lehet találni, bár a kapuja kezdetben zárva, nem lehet messziről látni, hogy látogatható-e. A kapunál található egy csengő, ha azt megnyomjuk, még kocsival is beállhatunk a kastély parkjába. Aztán egyszer csak körbeölel a nyugalom, nem is sejteni, hogy egykor intrikák és afférok színtere lehetett.

Kicsoda Wahrmann Renée?

Az épület maga kicsit elhanyagolt, felújításra szorul, bár megvallom, vannak sokkal elhagyatottabb állapotban lévő kastélyok is. Fénykorát tán az építését követően élte, 1984-85 után, mikor Wahrmann Renée és családja úgy határozott, hogy Ybl Miklós tervei alapján felépíttetik a kastélyt. Ötven szobás, barokk stílusú, ahol a szalonok és vendégszobák csak arra vártak, hogy vendéget fogadjanak. Az előcsarnokban például megépítették a párizsi Opera lépcsőjének másolatát, de a kertben, szorosan az épülethez kapcsolódó vasszerkezetes pálmaház is megtalálható. A kastélyhoz tartozó parkot angolkertté varázsolták.



Wahrtmann Mór egy jónevű, vagyonos üzletember volt, aki a lányát érdekből adta feleségül - először - 1883-ban. A frigyből egyetlen leányka született, de a házaspár szerelem nélküli, viharos házassága végül válással végződött.

Másodszor is férjhez ment Renée, ekkor azonban már boldogabb életet élt. A házaspár fényűző vadászatain megjelent a Monarchia krémje, országos hírnévre tettek szert a megszervezett társadalmi eseményeikkel. Sajnos a férj meghalt, Renée pedig ismét férjhez ment.

Harmadszor 1904-ben ment férjhez Fáy Bélához, de ez a házasság is boldogtalan volt, elváltak 1907-ben. Renée visszavonult életet élt a tóalmási birtokán, a háború utáni években anyagi helyzete megromlott. Baját a morfiummal kívánta orvosolni, a szer rabja lett, majd végül 64 évesen halt meg egy pesti hotel szobájában. A tóalmási kastély az Andrássy család birtokába jutott, akik nyári rezidenciaként, valamint vadászatok alkalmával használták.

A II. világháború után

A háború után államosították a kastélyt, a fényűző berendezések pedig eltűntek. Állapota nem romlott le teljesen, filmet is forgattak termeiben a 60-as és a 70-es években. A SZOT kezelésébe kerülvén nyári táborokat rendeztek gyerekeknek, majd 1989-től a WOL Élet Szava Magyarország Alapítvány kezelésébe került a kastély és a parkja is.

Bátran látogatható, a zárt kapuk senkit ne tévesszenek meg!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását