2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Próbálj úgy bánni másokkal, ahogy te szeretnéd, hogy ők bánjanak veled!

2019. augusztus 6-án ezzel az üzenettel kezdődött el az immáron 4. alkalommal megrendezett Vallásközi párbeszéd. A rendezvényre a Szcientológia Egyház központjának dísztermében került sor Az Út a Boldogsághoz Magyarország Alapítvány szervezésében. Az öt egyház képviselője és egy vallásszakértő politológus arra keresték a választ, hogy vajon létezhet-e barátság az ellentétes vallási nézeteket valló felek között.
2019. augusztus 8. csütörtök 10:32 - HírExtra
 
Római katolikus teológus, a magyar muszlim egyház jeles tagja, hindu szerzetes és tanító, a református vallás képviselője, szcientológus lekész és vallásszakértő politológus ült össze, hogy megosszák saját vallási nézetüket a témában. A felek egyet értettek abban, hogy nyitottnak kell lenni más emberek irányába, és soha ne mondjuk véleményt azokról, akiket egyáltalán nem ismerünk.

A Szcientológia Egyház képviselője kiemelte, hogy véleménye szerint az erényeket a vallások viszik tovább a legjobban, és ha eszerint nézzük az egyházakat, akkor ezek nagyon hasonlóak –éppen ezért lehet közöttük barátság. A muszlim egyház kiemelkedő személyisége még hozzátette, hogy Mohamed próféta kifejezetten utasítja a híveit, hogy úgy bánjanak másokkal, ahogyan ők szeretnék, hogy velük bánjanak. A legfontosabb a jóindulat és méltányosság a másik ember iránt, továbbá a tisztelet a másik nézeteivel szemben.

A párbeszéd során felmerült egy olyan központi probléma is, mint a kommunikáció hiánya a jelenlegi társadalomban. “Mindennek az alfája és omegája a párbeszéd. Egy barátság is a kapcsolatfelvétellel kezdődik,ez pedig nem tud megvalósulni anélkül, hogy az emberek kommunikálnának egymással.”– mondta el a református egyház képviselője.

Azzal kapcsolatban, hogy létezhet-e két különböző vallású fél közötti házasság, minden résztvevő úgy nyilatkozott, hogy igen, azonban nagyon sok figyelmet, törődést és tanulást igényel, hiszen ez az egyik legnehezebb területe a vallások közötti különbségek kezelésének.

Mivel az emberek folyamatosan változnak, egy általános barátság és házasság is nehéz tud lenni, még két azonos vallású ember között is,viszont lehetnek olyan erős közös pontok, amelyekkel ez mégis áthidalható. Így összességében megállapították, hogy nem vallási hovatartozás, hanem inkább érettség és intelligencia függvénye ennek a kezelése. A muszlim egyház képviselője vissza is utalt a kezdő mondatra: “ ne próbáljunk meg ráerőltetni olyat a másikra, amit mi sem szeretnénk, hogy ránk erőltessenek.”

A tudósok és lelkészek kiemelték: a vallások közötti barátság fenntartásához a legfontosabb, hogy az egyházak közös célokat tűzzenek ki, fenntartsák a párbeszédet, és ne tagadják meg a másik hitét és tanait. Ez azért is nagyon fontos, mert Európában rohamosan csökken a vallásos emberek száma. A protestáns egyház képviselője kijelentette, hogy az egyházaknak jobban ki kellene állniuk, hogy a vallásukat megmutassák. Példamutatónak tartotta a Szcientológusok békés demonstrációit is, amelyekkel tiltakoztak az őket ért támadások ellen.

Egy nagy lépésnek tartotta minden résztvevő, hogy az egyházak összefogtak, és nem riválisként tekintenek egymásra, hanem szövetségesként, akik képesek kiállni a nemes ügyekért.

A párbeszéden először részt vevő hindu tanító az alábbiakat mondta: “A vallás egy folyó, és ha mindannyian eljutunk az óceánba, már nem számít, hogy melyik folyón érkeztünk oda. Lélek vagyunk, és valahonnan származunk. Tehát testvérek vagyunk. “

Az esemény végén a közönségnek is lehetősége volt hozzászólni, kérdezni az elhangzottakkal kapcsolatban. Egy magát zsidó cigánynak valló férfi felállt, és elmesélte, hogy a négy gyereke révén van hindu és zsidó menye, sőt még rabbi unokája is. Az egyetlen gondot pedig az jelenti, hogy a családi rendezvényen mi kerüljön az asztalra. Ennél jobban mi sem bizonyítja, hogy létezik a vallások közötti egyetértés.
 
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását