2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nem akarnak hazatérni a románok

Egy felmérés szerint két év alatt tíz százalékkal csökkent a hazatérni akaró román vendégmunkások aránya, így a külföldre távozottak több mint fele nem akar visszatérni szülőhazájába - közölte kedden egy civil szervezet.
2019. augusztus 21. szerda 08:10 - HírExtra


A Repatriot egyesület által ismertetett felmérésben az Open-I Research közvélemény-kutató intézet 1810 román vendégmunkást kérdezett meg, akik Spanyolországban, Olaszországban, Nagy Britanniában, Írországban, Németországban, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Kanadában, Ausztriában, Norvégiában és Belgiumban élnek. A megkérdezettek 53 százaléka mondta azt, hogy nem akar visszatérni Romániába.

A hosszabb távon hazatérést tervezők aránya 47 százalék, ami tíz százalékkal kevesebb a két évvel ezelőtt készült hasonló felmérés eredményeihez képest. A hazatérést elutasítók döntő többsége, 83 százaléka a korrupció elterjedtsége miatt, 72 százaléka a jelenlegi politikai pártok miatt nem hajlandó visszatérni Romániába.

A megkérdezettek úgy vélték, hogy ha ez a két probléma valamelyest enyhülne, illetve javulna az egészségügyi, az oktatási rendszer színvonala és csökkenne a bürokrácia, akkor komolyan számolnának a hazatérés lehetőségével.

A hivatalos becslések szerint mintegy 4 millió román állampolgár él külföldön. Ők 2002 után mentek külföldre munkavállalás céljából, nagy többségük Románia 2007-es EU-csatlakozása után, amikor megnyíltak a külföldi munkaerőpiacok a román vendégmunkások előtt. 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását