2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fogápolási tippek az egészséges és szép mosolyért

Ki ne vágyna hóhefér fogakra és szép mosolyra? Ám, tenni mindezért csak kevesen hajlandóak. Megelégszenek a napi egyszeri fogmosással, pedig ez egyáltalán nem elegendő. Ha tökéletes eredményre vágyunk, bizonyos tanácsokat érdemes megfogadnunk.
2019. szeptember 3. kedd 18:54 - HírExtra
 

A megfelelő fogápolási szokások kialakítása a felnőtt korban már nehézkes, de egyáltalán nem lehetetlen. Ha te is szeretnél változtatni a helyzeten és egészséges szájhigiéniára vágysz, tarts velünk! Cikkünkben olyan tippeket adunk, amelyek segítségedre lesznek ebben.

Fontos szabály: Ne halogasd a fogorvost!

Rögtön az elején le kell szögeznünk, hogy a rendszeres fogorvosi vizsgálattal számtalan problémát meg lehet előzni. Egy jó szakember olyan apró elváltozásokat is észrevesz, amelyekről te még csak nem is tudsz. Mindenki fél a fogorvostól, de hidd el, a szűrővizsgálatokkal komoly fájdalmaktól kímélheted meg magadat!

1. tipp: Ne moss evés után rögtön fogat!

Sokan ott hibázzák el a dolgokat, hogy minden evés után azonnal a fogkefe után nyúlnak. Ez nem is lenne akkora gond, ha rengeteg étel és ital nem tartalmazna savakat, amelyek felpuhítják a fogzománcot. Ha ilyenkor mosol fogat, a zománc könnyebben sérülhet, ami szuvasodást eredményezhet. Az étkezések után mindig várj egy kicsit a fogmosással



2. tipp: Használj rendszeresen fogselymet!


Egyesek szeretik, mások pedig ki nem állhatják. Ugyanakkor, minden negatív kritika ellenére, a fogselyem egy nagyszerű találmány. Olyan helyekre is képes eljutni, ahova a fogkefe sohasem lenne képes. Ilyen például a nehezen megközelíthető fogköz. Kevesen tudják csak, de a szuvasodások és a fogkövek egy része innen indul ki. És pont azért veszélyesek, mert sokáig láthatatlan maradnak. Használj te is naponta legalább egyszer, lehetőleg lefekvés előtt fogselymet!

3. tipp: Használj megfelelő fogkefét!


A minőségi fogkefén rengeteg múlhat. A mostanában divatos elektromos fogkefék nem csak teljes körű tisztítást tesznek lehetővé, de puhább fejük miatt óvják is a fogak felületét. Vannak ugyanis olyan fogkefék, amelyek rettenetesen kemény szőrzetű fejjel rendelkeznek és erősebb fogmosás során a zománcnak is árthatnak.

4. tipp: Cseréld gyakrabban a fogkefédet!

Akármennyire is igyekszel tisztán tartani a fogkefédet, egy idő után a baktériumok mégis elszaporodhatnak a sörtéi között. Ez nagyon nem jó hír a szájhigiénia szempontjából. Ha nagyon gondosak akarunk lenni, akkor követjük a fogorvosok utasítását, és minimum két havonta új fogkeféket vásárolunk. Elektromos változatoknál elegendő a fejet cserélni.

Minden lezajlott szájbetegség után pedig érdemes azonnal cserélni. Ez amúgy foghúzások és egyéb olyan beavatkozások utáni időszakra is igaz, ahol valamilyen seb keletkezett a szájban.

5. tipp: Minden este fertőtlenítsd a fogkefédet!

A fogkefe fertőtlenítése mindig fontos! Használj erre a célre szájvizet! Öntsd bele egy pohárba és áztasd benne a fogkefédet! Ha viszont más megoldás érdekelne, vásárolhatsz a patikákban speciális fertőtlenítő folyadékot is. Nagyon sok szájprobléma alakulhat ki úgy, hogy nem fertőtlenített fogkefét használsz!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását