2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Változások a hiteleknél

Az Magyar Fejlesztési Bank 100 milliárdra emelte fel az eredetileg 65 milliárdra tervezett GLOBAL Fejlesztési Hitelprogram keretösszegét, amelyet az MFB-vel hitelkeret-szerződést kötött hitelintézetek vehetnek igénybe. A legfeljebb 15 éves lejáratú, 2 év
2008. június 3. kedd 15:45 - Hírextra
- Az MFB kedvező nemzetközi hitelminősítésének köszönhetően olcsóbb forráshoz juthatnak a bankok, és kedvezőbb finanszírozáshoz az ügyfelek

Az MFB Zrt. a nagy érdeklődés miatt az eredetileg 65 milliárd helyett összesen 100 milliárd forint összegű hitelkeretet nyitott meg a hazai hitelintézetek számára, amelyből azok a vállalkozások infrastruktúra- és technológiafejlesztési beruházásait finanszírozhatják. A GLOBAL Fejlesztési Hitelprogram keretében az MFB-vel hitelkeret-szerződést aláírt kereskedelmi bankok 3 havi BUBOR+0,5 %/év kamat mellett juthatnak legfeljebb 15 éves lejáratú hitelhez, 2 év türelmi idő mellett. A bankok a szerződésben rögzítettek szerint több szakaszban hívhatják le a finanszírozási forrást. A konstrukció a nemzetközi fejlesztési intézmények gyakorlatában is alkalmazott ún. global loan jellegű finanszírozási, szerződéskötési és ellenőrzési eljárás szerint került kialakításra.
Az MFB a hitelintézeteknek rendelkezésre tartási, folyósítási, vagy más jutalékot, díjat nem számít fel. A megállapodásban azonban előírja számukra, hogy a kedvezményes forrást a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint kkv-nak nem minősülő vállalkozások finanszírozására vehetik igénybe éven túli lejáratú beruházási hitel és kapcsolódó forgóeszköz hitel nyújtására. A hitelek forint mellett euróban, svájci frankban és japán jenben is folyósíthatók.

A Bank vezérigazgatója, Erős János szerint az MFB GLOBAL Fejlesztési Hitelprogram jelentőségét az adja, hogy az amerikai másodrendű jelzálogpiac válsága a nemzetközi pénzügyi piacokon általános likviditás-szűküléshez és a forrásköltségek emelkedéséhez vezetett. Ennek a hatásai előbb-utóbb átgyűrűznek a hazai kereskedelmi bankokhoz is, megdrágítva a vállalkozások finanszírozását. "A Magyar Fejlesztési Bank kiváló nemzetközi hitelminősítésére alapozva igen kedvező feltételek mellett tud külföldi forrásokat bevonni, és ennek az előnyeit szeretné megosztani a hazai vállalkozásokkal oly módon, hogy az őket hitelező bankoknak olcsó forrást biztosít a hitelezéshez" - hangsúlyozta a vezérigazgató.

Az MFB által nyújtott refinanszírozási hitel felhasználható tárgyi eszközökbe történő beruházáshoz, továbbá a beruházáshoz, fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó szabadalmi jog, licenc, know-how vagy immateriális javak vásárlásához, előállításához. Ugyancsak igénybe vehető a beruházáshoz, fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó tartós forgóeszköz-finanszírozásához. Az MFB GLOBAL Fejlesztési Hitelprogram keretében új, folyamatban lévő, vagy legfeljebb 6 hónapja lezárt beruházások hitelezhetők. A hitelösszeg 10 milliótól 3 milliárd forintig terjedhet, a hitel futamideje legfeljebb 15 év, 2 év rendelkezésre tartási, illetve türelmi idővel.

A hitel feltételei nagyon kedvezőek, forinthitel esetén az ügyleti kamat mértéke a BUBOR alapkamat + legfeljebb 6 %/év, devizahitel esetén pedig a deviza alapkamat + legfeljebb 6 %/év. A finanszírozó hitelintézet az MFB által limitált kamaton felül felszámíthat a kondíciós listájában szereplő egyéb díjat, jutalékot, költséget is.

Az MFB GLOBAL Fejlesztési Hitelprogrammal kapcsolatos részletes információk elérhetők a Bank honlapján (www.mfb.hu).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását