2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Brüsszel 30,3 milliárdot kér vissza a Mol-tól

Az Európai Bizottság arra utasította a magyar kormányt, hogy követeljen vissza a MOL-tól 30,3 milliárd forint - 112 millió euró - összegű támogatást.
2010. június 9. szerda 13:35 - HírExtra
Az EU legfőbb végrehajtó testülete megállapította, hogy a magyar kormány által a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-vel kötött 2005. évi megállapodás, valamint a magyar bányászati törvény 2008. évi módosítása olyan pénzügyi előnyt jelentett a MOL számára, amely az uniós állami támogatási szabályok értelmében nem élvezhet mentességet - közölték szerdán Brüsszelben. A Mol az MTI kérdésére közölte: még nem kapták meg a határozatot. Érdemben nyilatkozni csak akkor tudnak az ügyről, ha már megkapták a dokumentumot és megvizsgálták az abban leírtakat.

"A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a Mol a versenytársakénál alacsonyabb bányajáradékok fizetésével pénzügyi előnyhöz jutott. Ez egyértelműen diszkriminatív támogatást jelent, amely az uniós szabályok szerint nem engedhető meg" - mondta Joaquín Almunia, a bizottság alelnöke és versenypolitikai biztosa.

A brüsszeli testület tavaly januárban indított mélyreható vizsgálatot a Magyarország által a Mol javára hozott, "vélelmezett állami támogatási intézkedéssel" kapcsolatban. A magyar kormány 2005-ben megállapodást kötött a Mol-lal, amiben meghatározta, hogy a Mol-nak az általa kitermelt szénhidrogének után 2020-ig a szénhidrogénmezők többségén változatlan összegű bányajáradékot kell fizetnie.

A magyar bányászati törvény 2008 elején azután módosították, s emelték meg ezáltal a járadékokat jelentős mértékben, hogy a Mol bányajáradéka továbbra is a 2005-ös megállapodásban meghatározott alacsony szinten maradt.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a Mol-nak nyújtott pénzügyi előny olyan működési támogatásnak minősül, ami nem hagyható jóvá az uniós állami támogatási szabályok értelmében. A számítások szerint a Mol ily módon mintegy 30,3 milliárd forint - 112 millió euró - támogatást kapott, amit a brüsszeli bizottság határozata szerint kamatokkal megnövelve köteles visszafizetni az államnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását