2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Új igazgató a Nemzeti Balett élén

Horváth Ádám, a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium jóváhagyásával szombaton Eldar Alievet nevezte ki a Magyar Nemzeti Balett megbízott művészeti igazgatójává.
2011. január 29. szombat 16:54 - HírExtra
Keveházi Gábort, aki 2010-ben pályázattal nyerte el a posztot, pénteken felmentették. A Magyar Állami Operaház táncegyüttese, a Nemzeti Balett művészeti igazgatóhelyettesének Volf Katalin Kossuth-díjas balett-művészt, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosát kérték fel - közölte az MTI-vel a dalszínház sajtóreferense, Várkonyi Judit. Az operaház közleménye szerint Eldar Aliev megbízatása a későbbiekben kiírandó igazgatói pályázat lezárultáig él. A miniszteri biztos hétfőn reagál a sajtó megkereséseire.

Eldar Aliev orosz származású táncos, koreográfus. Pályafutását a szentpétervári Kirov Balettnél kezdte, a társulattal 13 éven át bejárta a világ legnagyobb színházainak - egyebek között a Covent Garden, a Párizsi Opera, és a New York-i Metrpoplitan - színpadait. A Magyar Nemzeti Balett munkáját évadok óta segíti.

Keveházi Gábor, aki 2010 őszén nyerte el pályázat útján újabb öt évre a Magyar Nemzeti Balett igazgatói posztját, az MTI megkeresésére elmondta, hónapok óta próbálják elmozdítani. Most Hardy F. Gábor, a ház átvilágítását végző bizottság vezetője kifogásolta, hogy próbavezetésért külön pótlékot vett fel. Keveházi ezt nem tagadja, hozzátéve, hogy öt év óta a fizetésének egyik eleme ez a javadalmazás.

Keveházi - mint fogalmazott - a munka folytathatóságának érdekében szerdán elfogadta, hogy a hozzá hasonlóan Kossuth-díjas Hágai Katalin váltsa őt igazgatóként, ő művészeti vezetőként dolgozna tovább. Cserta József pedig az általa négy éve létrehozott művészeti tanácsot irányítaná.

Csütörtökön ezt a változást bejelentették az együttesnek, majd pénteken közölték: az igazgató Eldar Aliev lesz, akit egyébként Keveházi hozott Budapestre, mert kitűnő próbavezető balettmesternek tartja. A felmentett balettigazgató azt is elmondta az MTI-nek, hogy pert indít.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását