2024. március 19. - József, Bánk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Polgárőrségi törvény: módosítják

Büntethetőek lesznek a büntető törvénykönyv módosítása nyomán azok, akik egyenruhában félelmet és riadalmat keltenek az ország lakosságában, és a közbiztonság erősítése érdekében módosítani fogják a polgárőrségről szóló törvényt is.
2011. április 29. péntek 15:47 - HírExtra
A belügyminiszter hangsúlyozta: a jogállamiság és a rendőrséggel való együttműködési kötelezettség betartását várják el azoktól, akik a közbiztonságért tenni akarnak, és akik ezt nem tudják elfogadni, azokkal szemben határozottan fel fognak lépni.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke aggasztónak és az egész társadalom számára károsnak nevezte, hogy egyes csoportosulások a közbiztonság megteremtése címén megpróbálják átvenni a rendőrség és a polgárőrség törvényben rögzített feladatait.

Pintér Tamás utalt az április 22-én megjelent kormányrendeletre, amely kimondja: ha valamely szervezet a meghatározott együttműködési kötelezettség teljesítése nélkül látja el a polgárőrség törvényben meghatározott feladatait, illetve ha valaki közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel vagy ilyen tevékenység látszatát kelti, az százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Egymilliárd

Túrós András azt kérte a belügyminisztertől: biztosítsák a tavaly májusban megígért egymilliárd forintos működési támogatásukat, emellett tegyék lehetővé, hogy ne kelljen szolgálati autójuk után cégadót fizetniük, mert az jelenősen megnehezíti működési feltételeiket, és módosítsák a polgárőrségről szóló törvényt.

A belügyminiszter a három kérésre utalva azt mondta, "nem vagyok aranyhal”. Hozzátette ugyanakkor, hogy az éve első felében 350, a második felében újabb 350 millió forintot biztosítnak a polgárőrség működésére, és ha az ország gazdasági helyzete azt megengedi, a fennmaradó 300 millió forintot év végén átutalják az OPSZ-nek.

Pintér Sándor a cégautók utáni adóról szólva azt mondta, áttekintik a lehetőségeket a gazdasági miniszterrel, mert az adótörvényt nem látja értelmét megbontani, így a kiesett támogatást más forrásból kellene biztosítani.

A törvénymódosításra utalva úgy fogalmazott: abban bízik, hogy a parlamenti képviselők is szeretik a rendet és a közbiztonságot, és megszavazzák a parlament előtt álló javaslatokat.

Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató a West Balkán és az ajkai zagytározó miatti haláleseteket említve még szorosabb együttműködést szorgalmazott a rendvédelmi szervezetek között a közbiztonság javításáért.

Emberi jogi bizottság: a polgárőrségek csak a székhelyükön tevékenykedjenek

Csak a székhelyükön?

A parlament emberi jogi bizottsága azt javasolja, hogy a jövőben a polgárőrszervezetek csak a székhelyükön láthassanak el tevékenységet. A testület pénteken nyújtott be indítványt az Országgyűlésnek a közterület rendjének fenntartása érdekében szükséges egyes törvények módosításáról. Ennek értelmében polgárőrszervezet tagja csak a 18. életévét betöltött, büntetlen előéletű ember lehetne.

Rögzítenék a polgárőrségről szóló törvényben, hogy a polgárőrség csak a rendőrséggel kötött írásbeli megállapodás alapján végezheti a tevékenységét. A polgárőrséget a javaslat értelmében ezen kívül is teljes körű együttműködési kötelezettség terheli a rendvédelem többi állami és önkormányzati szereplőjével, amelyekkel szintén köthet írásbeli megállapodást.

Az emberi jogi bizottság egyértelművé tenné, hogy polgárőrszervezet csak a vonatkozó törvényben meghatározott, az alapító okiratban székhelyeként feltüntetett működési területen láthatja el a tevékenységét, a helyi polgárőrszervezet tagjai csak az adott település bel- és külterületein végezhetnek feladatokat. Ez alól akkor kaphatnának kivételt, ha a rendőrséggel vagy más állami, önkormányzati rendvédelmi, közbiztonsági szervezettel a működési területén kívüli tevékenységre vonatkozó írásbeli megállapodást kötnek.

Kimondanák továbbá, hogy a polgárőr a tevékenysége során nem viselhet olyan ruházatot, amelynek a viselése jogszabályba ütközik.

A javaslat szerint módosulna a szabálysértésekről szóló törvény is, amely szerint ha a polgárőr a polgárőrségről szóló törvény rendelkezéseinek megszegésével látja el a jogszabályban meghatározott feladatait, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Az e körben meghatározott szabálysértés miatti eljárás bírósági hatáskörbe tartozna. A szabálysértési törvény kiegészülne a közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzésének szabályozásával is. Ennek értelmében aki közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy ilyen tevékenység látszatát kelti, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A változtatás eredményeképpen a polgárőrségről szóló törvény tartalmazná, hogy a polgárőrök védőszentje Szent László.

A törvény a kihirdetését követő napon lépne hatályba.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását