2024. április 16. - Csongor
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Új jogszabály kellene?

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke szerint az OPSZ nyertese a polgárőrségek működésének feltételeit szigorító hétfői törvénymódosításnak, ám a közelmúlt tapasztalatai nyomán egy vadonatúj jogszabályra lenne szükség.
2011. május 17. kedd 14:49 - HírExtra
Túros András az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésén beszélt erről, ahol azt is kezdeményezte, hogy a polgárőrök autóit vonják ki a cégautóadó hatálya alól. A szakbizottság elfogadta az elnök beszámolóját és támogatásáról biztosította javaslatokat.

Polgárőrség nélkül elképzelhetetlen a bűnmegelőzés Magyarországon - mondta a testület előtt az Országos Polgárőr Szövetség elnöke. Túros András elsősorban morális támogatást kért a belügyi szervektől és a politikától a polgárőrségek számára. A szervezet vezetője támogatja a polgárőrségek működését szabályozó törvény hétfői módosítását. Mint mondta: nem akar mobil polgárőrségeket, így a helyi együttműködéseket kell támogatni.

Túros András hozzátette: április végén megkapták az éves költségvetésük felét, vagyis 350 millió forintot. Az OPSZ elnöke szerint azonban az önkormányzatok támogatásainak csökkenése miatt szükség lenne a belügyminiszter által korábban felajánlott 1 milliárd forintra. Túros András emlékeztetett arra, hogy a helyhatóságok az elmúlt időszakban évente 400-450 millió forinttal járultak hozzá a polgárőrségek működéséhez, ám az OPSZ elnöke ennek csökkenésére számít.

Kezdeményezte, hogy mentesítsék a polgárőrség járműveit a cégautóadó hatálya alól. Túros András közlése szerint a csaknem 1000 autójuk után évente 120 millió forintot kell visszafizetniük az államkasszába.

Túros András beszámolt arról, hogy 2010-ben 9 millió órányi szolgálatot teljesített a szövetséghez tartozó 2154 tagszervezet csaknem 90 ezer tagja. Az OPSZ elnökének számításai szerint ezzel 18 milliárd forintnyi értéket adtak az országnak. Évi 2 milliárd forintból már kellő hatékonysággal lehetne működtetni a polgárőrségeket - tette hozzá.

Az OPSZ elnöke beszámolt arról, hogy együttműködési megállapodásra készülnek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal. Ennek célja, hogy esetleges árvíz idején a polgárőröket is be lehessen vetni a védekezési munkálatok során.

A bizottsági beszámolón részt vett a Belügyminisztérium helyettes államtitkára. Eiselt György egyetértett az OPSZ elnökének beszámolójával, és ígéretet tett arra, hogy át fogják tekinteni a polgárőrségről szóló törvényt. A helyettes államtitkár reményei szerint már a jövő évi büdzsé tervezésekor rendeződik a polgárőrök járőröző autóinak cégautóadó ügye.

A bizottság fideszes elnöke szerint fontosabb a polgárőr szervezetek morális megerősítése, mint a pénzügyi. Kocsis Máté hozzátette: a szakbizottságon nem fog múlni egy új polgárőrségről szóló törvény megalkotása. Bejelentette, hogy a következő ülésen nyilatkozatot terjeszt elő a 20 éve működő polgárőrségek elismeréséről.

A szakbizottságban valamennyi párt képviselője köszönetet mondott a polgárőrök munkájáért. Harangozó Tamás, az MSZP szakpolitikusa kifogásolta, hogy a hétfői törvénymódosítás csak helyi együttműködést ír elő a rendőrség és a polgárőrségek között. Németh Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint meg kellene köszönni a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület munkáját is.

Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága jóváhagyólag tudomásul vette az OPSZ elnökének beszámolóját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását