2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Sorkötelezettség lesz újra?

A sorkötelezettség visszaállítását megalapozó nyilvántartás összeállítását írja elő a honvédelmi kötelezettségek teljesítéséről szóló sarkalatos törvény tervezete a Demokratikus Koalíció (DK) szerint.
2011. november 23. szerda 13:23 - HírExtra
Vadai Ágnes korábbi honvédelmi államtitkár, független képviselő a parlamentnek a múlt héten benyújtott kormányjavaslatot értékelve szerdán sajtótájékoztatón elmondta: 2012. január 1-jén létrejön a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága, amely minden nagykorú magyar állampolgárságú férfit nyilvántartásba vesz.

A parancsnokság a nyilvántartás összeállításához a személyiadat- és lakcímnyilvántartási központból, a rendvédelmi, illetve a rehabilitációs szakértői szervektől gyűjtené össze az adatokat, a katonai szolgálatra való alkalmasság megállapítása érdekében pedig a kezelőorvosoktól kérnének be egészségügyi adatokat, míg a hadköteleseknek kötelezővé tennék, hogy a változásokat 8 napon belül jelentsék be a parancsnokságnak.

Újdonság, hogy a sorozás előkészítése érdekében a sorozó szakfőorvos már békeidőben megállapítaná a magyarországi férfiak előzetes egészségi alkalmasságát - hangsúlyozta a DK alelnöke, megjegyezve: hasonló nyilvántartást a sorkatonaság megszüntetése óta nem vezetnek, és "2011-ig nem is érezte senki a szükségét".

"Mi az oka annak, hogy a kormány január 1-jétől visszaállítja azt a honvédelmi intézményrendszert, ami a sorkatonaság idején működött? Miért akarja Orbán Viktor ezzel is vegzálni az állampolgárokat?" - tette fel a kérdést Vadai Ágnes. Arra is rákérdezett, miért szerepel a törvény mellékletében a szolgálat lehetséges formájaként a tartalékos, a hivatásos, a szerződéses, az önkéntes tartalékos és a hadköteles kategóriákat megelőzve a sorkatona.
"Nagyon remélem, hogy csak tévedésből, mert ha nem (...), akkor a sorkötelezettség újbóli bevezetését készítik elő, ami valódi katasztrófa lesz a Magyar Honvédségre és a magyar állampolgárokra nézve is" - fogalmazott.

A volt honvédelmi államtitkár szerint az egyébként is aggályos listázás ráadásul feltehetően nemcsak a férfiakra, hanem a nőkre is vonatkozna. Ez támasztja alá véleménye szerint, hogy miközben a javaslat hadkötelesként tekint minden, a hadkötelezettség bevezetését követően magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárságú férfira, ugyanakkor "más hadkötelesekkel" és "potenciális hadkötelesekkel" is számol, ám nem határozza meg pontosan, hogy kik tartoznak ebbe a körbe.

Vadai Ágnes úgy véli, az előzetes alkalmasságról szóló nyilvántartás mellett a sorkötelezettség visszaállítására utal az is, hogy Pósán László fideszes képviselő az alaptörvény vitájában felvetette: ellentmondás van a honvédelmi kötelezettség és a sorkatonaság eltörlése között, mivel az előbbi teljesítéséhez kiképzésre van szükség. Ugyancsak jelzésértékűnek nevezte, hogy a honvédelmi tárca államtitkára az a Simicskó István, aki korábban nemmel szavazott a sorkatonai szolgálat eltörlésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását