2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Mi lesz a nyerő dal?

Kiválasztotta A Dal című produkció zsűrije azt a harminc dalt, amely részt vesz az Eurovíziós Dalfesztivál február 2-án, az M1-en induló magyar előválogató show-jában - hangzott el a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
2013. január 10. csütörtök 14:47 - HírExtra
Az előválogatóba bejutott énekesek között van Gáspár Laci, Keresztes Ildikó, Polyák Lilla, Radics Gigi és Vastag Tamás.

Az MTVA székházában tartott sajtótájékoztatón az öttagú zsűri - Rúzsa Magdi énekes, Rakonczai Viktor zeneszerző, Walkó Csaba, a Compact Disco énekese, Rákay Philip, az M1-M2 intendánsa, valamint Csiszár Jenő rádiós és televíziós műsorvezető - tagjai által felsorolt dalok előadóit Novodomszky Éva, A Dal című dalválasztó show női műsorvezetője nevezte meg.

"Kötelességünk egy olyan dalt kiállítani, amely megmutat rólunk magyarokról valamit Európának" - hangsúlyozta az eseményen Rákay Philip. Az M1-M2 intendánsa szerint a Magyar Televízió minden esztendőben olyan tehetségeket akar találni, akikre mindannyian büszkék lehetünk, és akik mögé fel tud sorakozni egy egész ország. "Így volt ez 2011-ben Wolf Kati, tavaly pedig a Compact Disco esetében is" - hangsúlyozta Rákay Philip.

Mint kifejtette, a tíztagú előzsűrivel napokon át, éjszakába nyúlóan hallgatták meg az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójába nevezett 244 dalt. Rákay Philip megfogalmazása szerint volt köztük műkedvelő és világszínvonalú produkció is. Közülük először 75-öt választottak ki, aztán ezeket újra végighallgatták, pontoztak is, így alakult ki a legjobb 30 mezőnye.

Február 2-án, 9-én és 16-án tíz-tíz dal hangzik el a három elődöntőben A Dal című televíziós showműsor keretein belül, ezt követően lesz a két középdöntő, ahonnan nyolc dal jut a március 2-i döntőbe. Itt a zsűri először négyet választ ki, végül pedig a tévénézők szavazatai döntik el, melyik dal és előadó képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 14. és 18. között a svédországi Malmőben.

A zeneszerző Szabó Zé két dallal is indul. Az egyik előadója Vastag Tamás, a dal címe Holnaptól, a másiké Agárdi Szilvi és Pál Dénes, ez a Szíveddel láss. Geszti Péter három dalt is jegyez szövegíróként: Rácz Gergő Csak állj mellém című számát, Éliás Gyula Mindhalálig várni rád című produkcióját, valamint Fehér Zoltán előadásában a Nincs baj című dalt.

Bekerült az elődöntőbe mások mellett Gáspár Laci, aki A szeretet él című dalt Plastikheaddel együtt adja elő (szerzők: Gáspár László, Tóth Z. és Orbán Tamás), Szirtes Edina Mókus (Ha virág lennék, az előadó szerzeménye), Baricz Gergő (Húz, saját szerzemény), Keresztes Ildikó (Nem akarok többé játszani, írta: Köteles Leander), a United (Tegnap még más voltál, szerzők: Romhányi Áron, Pély Barna és Mits Gergő), Radics Gigi (Úgy fáj, Huba Kelemen, Jack D. Elliot és Jánosi szerzeménye), valamint Janicsák Veca is, utóbbi szintén saját szerzeménnyel, az Új generáció című dallal.

"Az Eurovíziós Dalfesztiválnak évről-évre százmilliós nézettsége van, az ott elhangzó magyar dal országimázs-formáló három perc. Emiatt érdemes elindulni, még akkor is, ha az ottani döntőben talán többnyire geopolitikai döntéseknek köszönhető egy-egy helyezés" - vélekedett Rákay Philip.

Az MTI kérdésére az intendáns azt mondta, idén azért verseng 30 dal a magyar válogatón a tavalyi 20 helyett, mert a 2012-es A Dal a könnyűzenei szakma és a nézők körében egyaránt sikert aratott; sok szerzőt, előadót bátorított fel a Compact Disco tavalyi bakui döntős szereplése, "volt miből meríteni, és most még inkább be kívánjuk vonni a nézőket a versenybe".

Rúzsa Magdi, a zsűri másik tagja, aki 2007-ben a 9. helyen végzett az Eurovíziós Dalfesztiválon, a sajtótájékoztatón azt mondta, elsősorban slágereket kerestek az előválogatás során, és "sikerült egy jó dalokból álló listát összeállítani". Rakonczai Viktor zeneszerző, zsűritag szerint az a jó dal, amelyik első hallásra jó benyomást kelt. Hozzátette: nincs eurovíziós stílus, egy alternatívabb produkció is lehet esélyes, ha színvonalas.

Walkó Csaba, a Compact Disco énekese, szintén zsűritag arról beszélt, hogy inkább a dal erőssége, nem pedig az előadó személye döntött arról, ki kerüljön a 30-ba, hiszen ismeretlen előadók is lesznek.

"Örömteli, hogy több generáció képviselői mérettetik meg magukat, és versenybe száll például Keresztes Ildikó, a United vagy Éliás Gyula is, ami csak emeli a színvonalat a hat élő adás során. A legfontosabb, hogy igényes és nagyon jó, ugyanakkor kompromisszummentes legyen a produkció, a majdani győztes pedig önmagát adja" - fejtette ki Walkó Csaba az MTI-nek.

Az idei, sorrendben 59. Eurovíziós Dalfesztivált májusban azért rendezheti Svédország, mert tavaly a bakui versenyen Loreen svéd énekesnő győzött Euphoria című dalával. A Compact Disco 2012-ben a 24. helyen végzett a Sound of Our Hearts című dallal. A fesztivált az Európai Műsorsugárzók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti a fesztivált.

Az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

A hazai dalválasztó műsorsorozat férfi műsorvezetője Gundel Takács Gábor lesz. A pároshoz szerdán Buda Márton, a Petőfi Rádió reggeli műsora, a Talpra magyar! és a köztévé hétvégi Ma reggel című magazinműsorának műsorvezetője is csatlakozott. Buda Márton A Dal színfalai mögött készít majd interjúkat a műsorban szereplő énekesekkel és zenekarokkal - közölte az MTVA a csütörtöki sajtótájékoztató kapcsán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását